U Muzeju istorije u Irkutsku izložba “U znak sjećanja na Kozaru”

Created | By: freeradio | December 6, 2022
U Muzeju istorije u Irkutsku izložba “U znak sjećanja na Kozaru”

U Muzeju istorije grada Irkutska danas je otvorena izložba “U znak sjećanja na Kozaru” koja govori o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, a nastala je u saradnji bratskih gradova Irkutska i Prijedora.
Muzej istorije u Irkutsku pripremio je izložbu na osnovu materijala iz Muzeja Kozare iz Prijedora i iz Muzeja na Mrakovici.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Irkutska Ruslan Bolotov, a prilikom svečanosti otvaranja pročitano je pozdravno pismo gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora koji je zahvalio za ideju da ova ustanova kulture priredi ovakvu izložbu.

“Ideja o ovakvoj izložbi je zadivljujuća. Ovo je samo još jedan način da njegujemo kulturu sjećanja i da stradanje i patnja nevinog stanovništva, civila, žena i djece ne smijemo nikada zaboraviti”, poručio je Javor u pismu organizatorima izložbe u Irkutsku.

Zgradu Istorijskog muzeja u Irkutsku je krajem 19. vijeka podigao trgovac A.M. Sibirjakov, po kome je nazvan muzej.

Muzej je osnovan 1996. godine, ali je uspio da prikupi obimne kolekcije – više od 50.000 eksponata čuva se u glavnim fondovima, osim odjeljenja za istoriju, muzej ima još četiri ogranka.

Najbogatije ekspozicije istorijskog odjeljenja u nekoliko stalnih izložbi kroz život, način života i tradicije stanovnika govore o Irkutskoj zemlji od antičkih vremena do danas.

Delegacija grada Irkutska, na čelu sa gradonačelnikom Bolotovom, boravila je ove godine u Prijedoru na svečanostima kojima je obilježen Dan grada – 16. maj.

SRNA

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017