U Egiptu počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu: Nikad čudniji i neizvjesniji šampionat

Created | By: freeradio | January 13, 2021
U Egiptu počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu: Nikad čudniji i neizvjesniji šampionat

Svjetsko prvenstvo u rukometu, nikad brojnije, ali i nikad čudnije, najviše naravno zbog virusa korona, počinje večeras u Egiptu, a ko će u naredne dvije godine vladati svjetskim rukometom, saznaćemo 31. januara.

Međunarodna rukometna federacija (IHF) odlučila je da, po ugledu na Evropsku federaciju (EHF), poveća broj učesnika na velikim takmičenjima pa će u Egiptu nastupiti čak 32 reprezentacije. Na taj način u IHF-u se nadaju da će učiniti dosta na popularizaciji rukometa, koji bi trebalo da se proširi na cijeli svijet. Problem je, međutim, što ni dan pred početak šampionata, nije bio poznat tačan spisak učesnika. Naime, čak 18 pozitivnih testova bilo je u selekciji SAD, ali su “jenkiji” ipak doputovali u Kairo sa 12 rukometaša. Još veći problem zadesio je debitante, Zelenortska Ostrva, jer su svi igrači juče smješteni u karantin tokom posljednjih priprema u Portugaliji pa je sinoć trebalo da dobiju rezultate novih testiranja. Zato su u pripravnosti Makedonci, koji su prva rezerva i čekaju da neko eventualno odustane.

Problemi sa virusom učinili su ovaj šampionat i prvim na kojem neće biti publike, ali ni novinari koji nisu uz reprezentacije neće moći prisustvovati mečevima pa se svi pitaju kako će na kraju sve to izgledati. Nekadašnji golman Hrvatske Mario Kelentrić slaže se da će prvenstvo biti sve samo ne uobičajeno.

– Definitivno će biti jedno od najčudnijih i najneizvjesnijih ikada. Konačni rezultati sigurno neće biti realni i očekivani, jer će biti dosta iznenađenja. Što se tiče praznih tribina, svi igrači su se manje-više navikli na igru bez publike pa će navijači, po svemu sudeći, najviše nedostajati Egiptu. Ipak, očekujem dobar rukomet, jer kada već dođete na Svjetsko prvenstvo, onda je logično da pružite maksimum. Možda neće biti spektakularno kao neka prethodna, ali sam siguran da ćemo imati šta da vidimo – dodao je Kelentrić.

Govoreći o favoritima, trener dobojske Sloge nije želio da se striktno izjašnjava, ali je ipak izdvojio nekoliko selekcija.

– Svakako da je Hrvatska uvijek konkurent za polufinale, bez obzira na to o kojem je takmičenju riječ. Kod njih je samo pitanje trenutne forme, a zadatak im dodatno olakšan, jer u svojoj grupi zaista nemaju nekog ozbiljnijeg rivala. Slično je i sa grupom sa kojom se ukrštaju, jer su, sa izuzetkom Danske, ostale ekipe ipak daleko ispod. Bez obzira na posljednje rezultate, Francuzi su uvijek jaki i sa njima se nikada ne zna. Svakako, Danska, baš kao i Norveška i Švedska biće u borbi za plasman u polufinale. Portugalci posljednjih godina igraju odlično, a ne smije se zaboraviti ni domaćin, koji će siguran sam imati svu moguću podršku. Na kraju, tu je i Njemačka, koja je prilično oslabljena, ali ako znamo da im je mentalitet najjače oružje, onda znamo i koliko su opasni – istakao je Kelentrić.

Šampionsku titulu brani Danska, koja je, uz Njemačku i bila jedan od domaćina ove smotre. Srebro je tada pripalo Norvežanima, a bronza Francuzima. Od reprezentacija iz regiona, uz Hrvatsku će nastupiti i Slovenija, na čijoj klupi sjedi Ljubomir Vranješ i, iako ne spada u grupu favorita, sigurno je da niko ne može da protiv njih računa na sigurne bodove.

Pažnja ljubitelja rukometa sa ovih prostora biće okrenuta i prema reprezentaciji Rusije, čiji selektor je trofejni banjalučki stručnjak Velimir Petković. Međutim, on se već prije početka prvenstva susreo sa velikim problemima, jer je u Egipat doputovao desetkovan, bez velikog broja igrača poput Pavela Atamana, Dmitrija Santalova, Mihaila Vinogradova, Timura Dibirova, Gleba Kalaraša, Olega Gramsa i Dmitrija Kovaleva, a u posljednjem trenutku zbog povrede je otpao Aleksandar Škurinski. Šampionat večeras od 18 časova otvaraju Egipat i Čile.

Grupe

Sve reprezentacije su podijeljene u osam grupa sa po četiri tima i tri prvoplasirane selekcije nastavljaju borbu za medalje. Osam posljednjih nastavlja takmičenje u Prezident kupu za plasman od 25. do 32. mjesta.

Grupa A: Urugvaj, Zelenortska Ostrva, Njemačka, Mađarska; Grupa B: Poljska, Španija, Tunis, Brazil; Grupa C: Hrvatska, Katar, Japan, Angola; Grupa D: Danska, Argentina, Bahrein, DR Kongo; Grupa E: Francuska, SAD, Norveška, Austrija; Grupa F: Maroko, Portugalija, Alžir, Island; Grupa G: Švedska, Egipat, Češka, Čile; Grupa H: Slovenija, Bjelorusija, Južna Koreja, Rusija.

Šansa da Ameri uče

Nakon punih 20 godina na Svjetskom prvenstvu zaigraće selekcija SAD. Amerikanci nisu poznati kao ljubitelji rukometa pa su već čuvene izjave da bi Lebron Džejms bio najbolji igrač kada bi se posvetio ovom sportu. Međutim, sada će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa ovom igrom, jer će ESPN prenositi sve mečeve reprezentacije SAD, po dva meča druge runde svakog dana i sve duele eliminacione faze.

glassrpske

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017