4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiU Banjaluci počelo testiranje na virus korona u automobilima

U Banjaluci počelo testiranje na virus korona u automobilima

Na lokaciji Malta u Banjaluci počelo je testiranje građana na virus korona, a koje se obavlja dok oni sjede u svojim u automobilima.

Prva testiranja na novoj lokaciji počela su u 8.30 časova.

Ovo testiranje po principu uzimanja briseva pacijentima direktno u automobilu obavlja se na parkingu kod “Lesnine”, a uvedeno je kao jedna od mjera u borbi protiv širenja virusa korona usljed povećanog broja oboljelih.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je za RTRS da postupak testiranja traje svega pet minuta, te da će tokom dana biti testirano oko 150 građana.

Građani se testiraju u automobilima, kako bi se izbjegao međusobni kontakt.

Todorovićeva je istakla da je trenutno Dom zdravlja veoma opterećen, posebno primarna zdravstvena zaštita, te da je bilo nepohodno postaviti jedan ovakav punkt za testiranje u Banjaluci.

Pojasnila je da se od danas ovdje testitaju lica koja dođu sa uputniciom, odnosno da na ovoj lokaciji nisu planirana komercijalna testiranja.

– Tako da će se ovdje moći testirati samo oni pacijenti koje je naša služba pozvala. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinke – navela je ona.

Povećanje kapaciteta i nova lokacija za testiranje uvedene su kao nove mjere podrške zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je za RTRS da je u sklopu novih mjera koje je Gradski štab usvojio preostalo još samo otvaranje nove ambulante za respiratorne infekcije u Docu.

Radojičić je rekao da je danas počelo testiranje na virus korona iz automobila te da su već sprovedene promjene koje se odnose na povećan broj testiranja, jačanje kapaciteta Hitne pomoći, odvojenu kovid i školsku ambulantu…

On je istakao da se s novim talasom virusa korona pojavila potreba za dodatnim ljudskim, organizacionim i logističkim resursima.

– Zbog toga je i omogućeno testiranje iz automobila na lokaciji na Mlati, kako bi građani manje čekali, kako bi se smanjili kontakti i rasteretila lokacija za testiranje kod Poliklinike – naveo je gradonačelnik Banjaluke.

glassrpske

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments