1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHU Banja Luci otvorena deveta Konferencija omladinskog rada

U Banja Luci otvorena deveta Konferencija omladinskog rada

Dvodnevna Konferencija omladinskog rada u Republici Srpskoj, koja je posvećena jačanju omladinskog sektora i profesionalizaciji omladinskog rada, otvorena je danas u banjalučkom Domu omladine.
Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić izjavila je novinarima pred otvaranje konferencije, u čijem radu učestvuje oko 70 mladih, da je primarni cilj ovog skupa unapređenje i profesionalizacija omladinskog rada i jačanje omladinskog sektora.

“Nadležnom ministarstvu je važno da omladinski rad ide naprijed, da omladinske organizacije realizuju kvalitetne projekte korisne prvenstveno za svoje lokalne zajednice i mlade, a ako napreduju lokalne zajednice i mladi ljudi kao pokretač razvoja svakog društva, napredovaće i društvo, odnosno Republika”, rekla je Čabrićeva.

Ona je naglasila da je ova konferencija važna jer je profesionalan pristup i dobra saradnja sa lokalnim zajednicama pravi put za uspješnu realizaciju ciljeva Omladinske politike Republike Srpske za period 2023-2027. godina, kao najznačajnijeg strateškog dokumenta za mlade.

“Taj dokument obuhvata zapošljavanje mladih, unapređenje njihovog položaja, stvaranje društva po mjeri mladih i upravo zato je potrebno aktivno i kvalitetno učešće mladih u svim procesima koji ih se direktno tiču”, navela je Čabrićeva.

Organizatori Konferencije omladinskog rada su Mreža omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske i Institut za razvoj mladih i zajednice “Perpetuum mobile” uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Potpredsjednik Mreže omladinskih centara za animiranje, razvoj i trening Republike Srpske Srđan Ostojić rekao je da je tema devete po redu Konferencije omladinskog rada standardizacija i profesionalizacija omladinskog rada primarno u Republici Srpskoj.

On je istakao da je jako bitno ko i na koji način radi sa mladima.

“Podrška omladinskim centrima i omladinskim organizacijama mora biti jača kako sa nivoa države, entiteta, tako i nivoa lokalne zajednice, jer bez toga ćemo doći u situaciju da nam se omladinske organizacije gase”, rekao je Ostojić.

On je naglasio da je bitno imati omladinske organizacije koje će na vrijeme opažati i kreirati programe koji su u skladu sa mladima, te raditi u lokalnim zajednicama na projektima osnaživanja mladih.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments