TRKA ZA VAKCINOM ULAZI U FINIŠ Razvija se više od 200 vakcina protiv korone, a ovih 5 ZEMALJA PREDNJAČE

Created | By: freeradio | October 19, 2020
TRKA ZA VAKCINOM ULAZI U FINIŠ Razvija se više od 200 vakcina protiv korone, a ovih 5 ZEMALJA PREDNJAČE

U trci za vakcinom koja će spasti svijet od pandemije virusa korona prednjače Rusija, Amerika, Kina, Engleska i Njemačka.

U međuvremenu su stopirana neka od ispitivanja koja su najviše obećavala. Ipak, naučnici se nadaju da će sigurna i efikasna vakcina biti dostupna sljedeće godine.

U svijetu se razvija više od 200 potencijalnih cjepiva, oko 45 se nalazi u kliničkim ispitivanjima na ljudima, a najmanje 91 pretklinička vakcina je pod aktivnim ispitivanjem na životinjama. Prva ispitivanja bezbjednosti vakcina na ljudima započela su u martu, a sada je 10 dostiglo završnu, treću fazu ispitivanja, piše Blic.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) priznaje samo šest kandidata za vakcinu koji su u završnoj fazi razvoja. Pored “Astra Zeneke” i “Džonsona i Džonsona”, tu su dva kineska projekta, zatim “Moderna” koja razvija genetsku vakcinu u SAD, kao i isti takav tip cjepiva koji u Njemačkoj kreiraju njemački, kineski i američki naučnici.

SZO ukazuje da vakcina treba prvo da bude dostupna zdravstvenim radnicima i rizičnim grupama, a najnovija informacija glasi da će zdravi i mladi ljudi morati da sačekaju 2022. godinu da bi bili vakcinisani.

9 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017