5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiSVIJETTri žrtve oluje u Italiji, jedna nestala

Tri žrtve oluje u Italiji, jedna nestala

Od posljedica oluje Kiran, koja je tokom noći stigla u Italiju, poginule su tri osobe, a jedna se vodi kao nestala.

Od olujnog nevremena, koje je juče već izazvalo pet smrtnih slučajeva u Еvropi, poginule su tri osobe u italijanskom regionu Toskana, a jedna se vodi kao nestala u Venetu, dok meteorolozi najavljuju da će se Kiran, praćen kišom i jakim vetrom zdržati iznad Italije sve do nedjelje.

Muškarac star 85 godina pronađen je sinoć mrtav u prizemlju svoje kuće u Montemurlu, u blizini Prata, u potpuno poplavljenoj prostoriji.

Spasioci pretpostavljaju da stariji čovjek nije uspio da stigne do gornjih spratova i da se udavio.

Oblast Prato je jedna od najteže pogođenih, sa bujičnim poplavama, navodi Ansa.

Druga žrtva, o čijoj smrti je nešto prije ponoći kratko izvijestio guverner Toskane Еugenio Đani, registrovana je u opštini Rozinjano, u Livornu.

Treća nastradala osoba je žena od 84 godine, kojoj je pozlilo dok je izbacivala vodu iz svog doma u Montemurlu.

Guverener je saopštio da su gumeni čamci poslati u pogođene oblasti, do kojih je trenutno teško doći na bilo koji drugi način, a da su od Nacionalne civilne zaštite zatraženi helikopteri za hitnu evakuaciju pogođenog stanovništva.

“Proglasio sam regionalno vanredno stanje i u kontaktu sam sa vladom za proglašenje na državnom nivou. Situacija je zaista veoma ozbiljna“, saopštio je Đani.

Prati se stanje vodotokova, a stručnjaci iz regiona Toskana očekuju jaku poplavu rijeke Arno u narednih nekoliko sati, dok će vrhunac dostići danas kroz Pizu oko ponoći, navodi italijanska agencija.

U oblasti Beluna, vatrogasac koji nije bio na dužnosti i pomagao svom ocu da složi džakove sa pijeskom duž obale potoka, okliznuo se i završio u vodi, nabujaloj od kiše.

U potrazi za četrdesetogodišnjim vatrogascem učestvuje pedesetak spasilaca, među kojima i neki dobrovoljci, ali padavine koje ne prestaju otežavaju njihov rad.

Isti problem imaju spasioci koji tragaju za četrdesetogodišnjim muškarcem, koji je u srijedu nestao u planinama Lesini.

U Toskani se očekuju vjetrovi jačine do 130 kilometara na sat i jaka grmljavina, zbog toga će škole u regionu biti zatvorene, prije svega u najugroženijm provincijama.

U ovom regionu se saobraćaj otežano odvija, mnoge željezničke i autobuske linije su obustavljene.

U oblasti Ligurije na snazi je narandžasti meteo alarm, a očekuju se talasi do šest metara.

U Milanu postoji zabrinutost zbog novog izlivanja rijeke Seveso.

Tamo pada jaka kiša i preporuka je građanima da se ne zadržavaju ispod drveća i građevinskih skela.

I u Laciju je na snazi žuto upozorenje, a na jugu Italije će preventivno biti zatvorene škole u Napulju, Kazerti, Beneventu i Salernu.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments