5. Decembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiTorta, svjećice i zabava: Odakle dolazi tradicija proslavljanja rođendana

Torta, svjećice i zabava: Odakle dolazi tradicija proslavljanja rođendana

Proslava rođendana je stara ideja. Možemo da zahvalimo Еgipćanima na rođendanima, Grcima na torti, a iz Njemačke dolazi zabava.

Rođendanska torta je definitivno jedna od najljepših uspomena na djetinjstvo – pa, barem bi trebalo da bude, piše N1 Slovenija.

Danas je proslava rođendana događaj koji djeca teško mogu da zamisle bez torte raznih oblika i ukusa, svjećica i poklona. Odakle sve ovo?

Proslavljanje rođendana ima dugu tradiciju među ljudima. Smatra se da je najstariji zabilježen kod starih Еgipćana. Vjerovali su da faraoni postaju bogovi krunisanjem. Tako je dan njihovog krunisanja bio “rođendan“ novog boga-faraona.

Kažu da su ovaj njihov koncept usvojili stari Grci, koji su svojim bogovima donijeli darove. Jedna od boginja Artemida, inače poznata kao boginja rađanja, djece, ali i lova i prirode, koja se ponegdje poistovjećivala i sa Selenom, boginjom Mjeseca, darivala je Grcima okruglu tortu ili tijesto. Na njega su se često stavljale svijeće da bi sijao kao mjesec. Za ovu tortu sa svijećama se kaže da je preteča današnje rođendanske torte.

Tokom vjekova tradicija se preselila sa bogova na ljude, a u srednjem vijeku se u zemljama njemačkog govornog područja slavio takozvani Kinderfest.

Roditelji koji su to mogli da priušte darivali su na taj dan svoju djecu tortom i svjećicama – po jednu svijeću za svaku godinu života i još jednu kao simbol naredne godine. Iz ovoga se razvila tradicija kolača sa svijećama, koju i danas poznajemo.

Tih dana djeci se nisu davali drugi rođendanski pokloni, već su im se davale samo lijepe želje.

Naročito poslije Drugog svetskog rata, kada je sve više ljudi, barem u zapadnim zemljama, to moglo da priušti, rođendani su postali ono što danas poznajemo: zabave sa tortama, svjećicama i poklonima.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments