23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiTehnologija 100 puta jača nego Wi-Fi: Šta sve donosi budućnost telefona

Tehnologija 100 puta jača nego Wi-Fi: Šta sve donosi budućnost telefona

Svijet tehnologije mijenja se brže nego ikada – ova godina, koliko god da se nepredviđenih okolnosti desilo, ipak je donela neke inovacije.

Evo, zato, samo nekoliko stvari koje bi mogle da oblikuju budućnost mobilnih telefona.

Kućište koje mijenja boju

Kompanija Vivo, navodno, radi na novom pametnom telefonu čija je poleđina od “kameleonskog” stakla, odnosno stakla koje mijenja boju pritiskom na dugme. Za to bi trebalo da bude zaslužna elektrohromska tehnologija.

Mada sama ova tehnologija nije nova, Vivo bi mogao da bude prvi proizvođač koji je uspio da je iskoristi u komercijalne svrhe, sa potpuno funkcionalnim telefonom čija poleđina menja boju.

Trenutno, upotreba elektrohromskog stakla raširena je u hotelima, avionima i na mnogim drugim mjestima.

Selfi kamera ispod ekrana

ZTE Axon 20 5G je prvi telefon koji ima selfi kameru ispod ekrana.

U pravljenju su korišćeni visokoprozirni materijali, čime se poboljšava prijem svijetlosti, a kamera ima 32MP. Za sada, samo u Kini je moguće naručiti ga, a još uvijek nije potpuno jasno da li će da bude dostupan i za ostatak svijeta.

Kutija za slušalice postaće prošlost

Bežične slušalice (bubice) su postale svakodnevna stvar. Mada se bez njih može, većina ljudi ih koristi umjesto onih “standardnih” sa žicama i 3.5mm ulazom. Uglavnom, kako stvari sada stoje, kutije u koje se ove bubice odlažu istovremeno služe i za njihovo punjenje. Međutim, to bi uskoro moglo da se promijeni.

Kako prenosi Tech radar, kineski proizvođač Xiaomi radi na tehnologiji koja bi mogućila da, umjesto kutije, mesto za odlaganje bubica budu ležišta na samom telefonu. Odlagaće se slično kao što se čini sa raznim tač-skrin olovkama, a služiće i kao zvučnici kada stoje u svom ležištu.

LiFi: 100 puta brži od WiFi-a

LiFi je mobilna bežična tehnologija koja za prenos podataka koristi svijetlost, a ne radio frekvencije. Kompanija Oppo nastoji da svoje pametne telefone učini kompatibilnim sa LiFi-jem.

Ukoliko se ovo zaista dogodi, to bi predstavljalo prekretnicu u načinu na koji mobilni telefoni komuniciraju sa svijetom oko sebe – LiFi brzine ogu biti čak i do 100 puta veće nego kod WiFi tehnologije.

Izvor – glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments