22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHSvjetski dan muzike: Na nekoliko lokacija u Banja Luci najljepše melodije svjetskih...

Svjetski dan muzike: Na nekoliko lokacija u Banja Luci najljepše melodije svjetskih kompozitora i izvornih pjesama

Akademija umjetnosti i Konfucijev institut u Banjaluci danas obilježavaju Svjetski dan muzike – 21. juni, povodom kojeg je upriličeno svečano otvaranje, a na nekoliko lokacija u gradu organizovan je bogat muzički program gdje se mogu čuti najljepše melodije svjetskih kompozitora i izvornih pjesama.
Prodekan za nastavu na Akademiji umjetnosti Mario Ćulum izjavio je da je specifičnost Svjetskog dana muzike u tome da klasičnu muziku približi svim građanima Republike Srpske, od najmlađih do najstarijih.

Ćulum je istakao da se muzika danas u Banjaluci čuje sa mjesta koja nisu koncertne dvorane, nego vrtići, parkovi i administrativne uprave.

“Obilježavanjem Svjetskog dana muzike studenti i profesori Akademije umjetnosti obogaćuju kulturni život grada i svim našim sugrađanima ovaj dan čine ljepšim i prijatnijim”, rekao je Ćulum na svečanom otvaranju u Kamernoj sali Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Direktor Konfucijevog instituta LJiljana Stević istakla je da ovaj obrazovni centar od osnivanja 2018. godine uspješno sarađuje sa Akademijom umjetnosti.

“Jedan od događaja u kojem učestvujemo je Svjetski dan muzike. To je još jedna prilika i mogućnost za nas ne samo da uživamo u muzici, nego i da promovišemo kineski jezik i kulturu kroz muziku kao medij”, poručila je Stevićeva.

Ona je naglasila da Konfucijev institut predstavlja banjalučki Univerzitet na najbolji mogući način kroz umjetnost, muziku, nauku i kulturu.

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Milica Balaban zahvalila je na prilici što se kroz tradicionalne događaje promoviše Univerzitet u Banjaluci.

“Svjetski dan muzike je trenutak unutrašnje introspekcije, jer je muzika meni lično veliki dio moga života”, navela je Balaban.

U realizaciji Svjetskog dana muzike učestvuju profesori i studenti Akademije umjetnosti, Kamerni hor “Kerubini” Konfucijevog instituta, vokalna grupa Smjera za etnomuzikologiju i ANIP “Veselin Masleša”.

Praznovanju Svjetskog dana muzike Akademija umjetnosti se pridružila 2010. godine, stavljajući na taj način Banjaluku i Republiku Srpsku na mapu gradova i zemalja koji obilježavaju ovaj praznik muzike.

Ideja o Svjetskom danu muzike začeta je 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar DŽoel Koen, koji je radio na francuskom radiju, tada je predložio cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljeta.

NJegovu ideju pet godina poslije prihvatio je tadašnji francuski ministar kulture DŽek Lang.

Prva proslava pod nazivom Festival muzike održana je 21. juna 1982. u Parizu. Od tada do danas muzički susreti su besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih muzičara.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments