20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorSubvencije prevoza za 274 srednjoškolaca

Subvencije prevoza za 274 srednjoškolaca

U Prijedoru su 274 srednjoškolca, čije je mjesto prebivališta od škole udaljeno više od četiri kilometra, ostvarila pravo na subvenciju troškova prevoza za prvo polugodište, pokazuju konačni rezultati javnog poziva koji je objavio grad Prijedor.
Na subvenciju od 20 odsto od cijene mjesečne karte imaju pravo svi srednjoškolci koji ne ostvaruju subvenciju po drugom osnovu.

Na subvenciju od 50 odsto imaju pravo srednjoškolci koji nemaju jednog roditelja, čiji roditelj ima status ratnog vojnog invalida ili status civilne žrtve rata ili žrtve ratne torture, kojem je jedan roditelj nezaposlen, a živi u višečlanoj porodici, kao i gdje jedan roditelj samostalno izdržava dijete.

Pravo na subvenciju od 100 odsto imaju đaci iz višečlanih porodica gdje su oba roditelja nezaposlena, učenici sa invaliditetom, korisnici prava na njegu i pomoć drugog lica i djeca iz porodica čiji je roditelj korisnik stalne novčane pomoći ili prava na pomoć i njegu drugog lica.

Načelnik gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković izjavila je da će u narednih sedam do 10 dana biti objavljen i javni poziv za stipendije za učenike i studente u kategorijama po socijalnom statusu, deficitarnim zanimanjima i po uspjehu.

Ona je napomenula da novi, odnosno izmijenjeni i dopunjeni pravilnik, olakšava uslove za ostvarivanje ovog prava, a novina je da grad donosi odluku o suficitarnim zanimanjima, te tako učenici i studenti koji spadaju u suficitarna zanimanja, ali su konkurisali po kategoriji uspjeha, neće imati pravo na stipendiju.

U budžetu grada za 2023. za ove subvencije planirano je 70.000 KM, a u prvom rebalansu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada, planirani iznos je uvećan na 105.000 KM ili za 50 odsto.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments