30. Septembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiStvaranje navike: Uvedite novine u vaš život

Stvaranje navike: Uvedite novine u vaš život

Stvaranje novih navika može unaprijediti kvalitet života. Mali izlasci iz zone komfora mogu biti značajni za povećanje samopouzdanja, buđenje motivacije i oslobađanje starih usvojenih obrazaca ponašanja.

Ukoliko vam izlazak iz zone komfora nije svojstven, počnite od manjih promjena koje se mogu odnositi na pojedine elemente vaše svakodnevnice. Ranije ustajanje, zdravija ishrana, više odmora, novi hobi…postignite željeni cilj tako što ćete novu naviku usvajati postepeno.

Odlučite se koju novinu (promjenu) želite da uvedete u vaš život. Fokusirajte se na jednu primjenu i posvetite joj najmanje mjesec dana. Ključni element usvajanja novih obrazaca ponašanja jesu istrajnost i volja(motivacija). Razmislite zbog čega vam je ta promjena važna, na koji način će uticati na kvalitet života, koliko će vam dobrog donijeti. Neka njeni benefiti budu polazna tačka vaše motivacije.

Dajte sebi vremena – Dugoročno usvajanje navike se ne dešava preko noći. Dajte sebi vremena da istrajete u ovoj namjeri. Ponovno vraćanje na staru naviku je takođe dio procesa usvajanja nove. Budite u tim trenucima blagi prema sebi i dajte prostora i za grešku.

Uvažite svaki napredak – Do stvaranja navike se dolazi malim koracima. Radujte se svakom od njih, jer ukazuju na napredak koji vodi krajnjem cilju, odnosno potpunom usvajanju željene navike.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments