2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiStručnjaci upozoravaju na "pandemiju" vitamina D

Stručnjaci upozoravaju na “pandemiju” vitamina D

Medicinska i stručna javnost upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih suplemenata u uslovima pandemije korona virusa.

Za samo nekoliko mjeseci, naučnici su od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski list “Pais”.

– Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstveni nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definiše nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje – navodi se u saopštenju sjevernoameričkog tima stručnjaka.

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt.

Konzumacija previše bilo koje hranljive materije, čak i one neutralne poput vode, može imati štetne posljedice, poručuju naučnici.

Izvor:SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments