4. Marta 2024.
NaslovnicaZabavaMuzikaStiže biografski film o Bobu Marliju: Životna priča rege legende

Stiže biografski film o Bobu Marliju: Životna priča rege legende

“Bob Marli: Jedna ljubav” naziv je biografskog filma o slavnom muzičaru koji u bioskope stiže 14. februara iduće godine, a za koji je u protekloj sedmici objavljen prvi trejler.

Britanski glumac Kingsli Ben Adir glumi legendarnog rege pionira, uz njega glume Džejms Norton, Lašana Linč i Tozin Kole, a film je produciran u partnerstvu sa Marlijevom porodicom.

Snaha legendarnog pjevača Orli Marli izvršni je producent, dok su Marlijeva supruga Rita i njegov sin Zigi producenti uz Breda Pita.

Reinaldo Markus Grin (Kralj Ričard) režirao je film, dok su scenario pisali Terens Vinter, Zak Bajlin i Frenk Flovers, a sama priča bavi se usponom Marlija od anonimnog muzičara sa Jamajke do statusa globalne zvijezde i simbola borbe protiv rasizma.

– Film “Bob Marli: Jedna ljubav” slavi život i muziku ikone koja je inspirisala generacije svojom porukom ljubavi i jedinstva. Na velikom ekranu prvi put otkrijte Bobovu moćnu priču o prevladavanju nevolja i putovanju iza njegove revolucionarne muzike – piše u najavi filma.

Marlijevi pogledi na svijet nisu se svidjeli mnogima, a trejler, kao i film otkriva neke od najstrašnijih aspekata njegovog života, uključujući pokušaj atentata u njegovoj kući 3. decembra 1976, samo dva dana prije koncerta.

Marli je rođen na Jamajki 6. februara 1945, a njegovo spajanje muzičkih rege, ska i rokstedi elemenata u novi zvuk, kao i njegov prepoznatljiv vokal i stil pisanja pjesama učinili su ga svjetskom zvijezdom. Njegova duboka posvećenost društvenim ciljevima, kombinovana sa snažnim osjećajem za duhovnost, dovela je do toga da se smatra važnim političkim simbolom ne samo na Jamajki već i širom svijeta. Dijagnostikovan mu je rak 1977. godine, a nakon što je završio veliku evropsku turneju za album “Uprising” iz 1980. godine, kolabirao je dok je trčao u Central parku u Njujorku. Prevezen je u bolnicu, gdje je ustanovljeno da se rak proširio na druge dijelove tijela. Umro je u Majamiju 11. maja 1981.

Marlijev doprinos muzici povećao je vidljivost jamajkanske muzike širom svijeta i učinio ga globalnom figurom u popularnoj kulturi. Tokom svoje karijere postao je poznat kao Rastafari ikona, simbol panafrakanizma i borac za legalizaciju marihuane.

Karijera

U septembru je Marlijeva kompilacija iz 1984. godine “Legend” postala prvi rege album koji se 800 sedmica nalazio na listi “Bilbord 200” albuma.

Marli se rangira kao jedan od najprodavanijih muzičkih umjetnika svih vremena, sa procijenjenom prodajom od više od 75 miliona ploča širom svijeta. Jamajka ga je posthumno odlikovala nakon njegove smrti ordenom za zasluge od strane njegove nacije. Godine 1994. posthumno je primljen u Rok kuću slavnih, a magazin “Roling stoun” ga je svrstao na broj 11 na svojoj listi 100 najvećih umjetnika svih vremena. Godine 2001. dobio je nagradu “Gremi” za životno djelo za doprinos muzici.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments