4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiStipendije za 13 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu u lokalnim preduzećima

Stipendije za 13 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu u lokalnim preduzećima

U Prijedoru su juče u okviru projekta “Pro poso” potpisani ugovori o stipendiranju 13 učenika zanatskih zanimanja koji će do kraja godine praktičnu nastavu obavljati u “Toplani”, rudniku “Arselor Mital” i “Autotransportu”.
Direktor Mašinske škole Prijedor Dijana Šobot izjavila je da se kroz ovaj projekat već nekoliko godina stipendiraju učenici srednjih stručnih škola u Prijedoru.

“Ovo mnogo znači i za škole i za učenike jer na taj način stimulišemo praktičnu nastavu u preduzećima”, rekla je Šobotova novinarima u Prijedoru.

Direktor Elektrotehničke škole Prijedor Dragoja Mijić rekao je da se svake godine povećava broj učenika koji se stipendiraju na ovaj način.

“Ovo je odličan projekat jer podstiče da se učenici opredjeljuju za zanatska zanimanja i jer idu na praktičnu nastavu u privredu, za šta interes imaju i privreda i učenici“, naveo je Mijić.

Stipendiju od po 75 evra mjesečno dobilo je sedam đaka Elektrotehničke i šest učenika Mašinske škole, gdje 11 stipendija obezbjeđuje Udruženje “Progres” iz Sarajeva posredstvom njemačke fondacije “Vings of houp”, a dvije Gradska uprava.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da grad godinama sarađuje sa ove dvije organizacije u projektu “Pro poso”, putem kojeg se trenutno osam mladih nezaposlenih ljudi prekvalifikuje u pet firmi, a od danas i 13 učenika ima četiri mjesečne stipendije.

“Borimo se za svako radno mjesto i vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje u saradnji sa ovim udruženjima”, dodao je Đaković.

Elvir Čaušević iz Udruženja “Progres” podsjetio je da se projekat “Pro poso” realizuje u deset regija u oba entiteta u BiH i da je Prijedor jedna od tih regija.

“Jedan segment je sufinansiranje stručnog osposobljavnja za nezaposlena mlada lica, a drugi je stipendiranje praktične nastave kod poslodavca. Za ovo drugo `Progres` je u ovoj godini obezbijedio 7.200 KM, buudći da smo i u taj segment uključili i grad Prijedor i da zato sada možemo i više učenika stipendirati”, dodao je Čaušević.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments