23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiŠta vas sve očekuje u Prijedoru, Mostaru i Bijeljini!? – SA MAČKAMA...

Šta vas sve očekuje u Prijedoru, Mostaru i Bijeljini!? – SA MAČKAMA U ZAJEDNICI

CAT trening – Mačke u zajednici je održan u Fojnici od 16. – 21. augusta 2020. godine. Trening je održan u sklopu projekta CAT Bosna i Hercegovina, koji implementira Omladinski resursni centar Tuzla. Trening ciljevi su bili izgradnja tima i kreiranje uličnih kampanja za nove CAT lokalne timove iz Prijedora, Mostara i Bijeljine.

Trening su vodili Zoran Milošević i Emir Karamujić, omladinski radnici sa višegodišnjim iskustvom u pripremi i realizaciji trening programa za mlade, članovi SEEYN Pool of Experts.

“Prvi dani treninga su protekli u aktivnostima izgradnje tima, rada na grupnoj koheziji i zbližavanju učesnika. Značajna je bila integracija 3 nova lokalna koordinatora u centralni CAT tim. Naredni dani treninga su bili fokusirani na mapiranju problema u Mostaru, Prijedoru i Bijeljini, kao i na kreiranju rješenja za ove izazove. Trening je završio sa finaliziranim prijedlozima kampanja za naredni period. Moji utisci su više nego pozitivni. Centralni CAT tim odlično funkcioniše i proizvodi vrhunski sadržaj na društvenim mrežama. Posebno me je iznenadila topla dobrodošlica za nove članove tima i prijateljsko okruženje u kojem smo radili svih dana. Pored toga, učesnici su pokazali zavidan nivo iskustva i produktivnosti tokom trening sesija. Click, share, like, subscribe.” – kaže trener Karamujić Emir za catbih.ba.

PRIJEDOR

Kakvi su tvoji utisci sa treninga u Fojnici?

“U Prijedor sam se vratio dugoročan i pun entuzijazma koje sam dobio na treningu u Fojnici. Ekipa je zaista profesionalna i uhodana, a ujedno i društvena te pomažu jedni drugima pa ću se u nekoj budućnosti potruditi da i moj tim bude tako uspješan i produktivan.” – Srđan Šobot.

Šta možemo očekivati od kampanje u Prijedoru? Na koji problem ste se fokusirali i kako planirate podići svijest mladih o tom problemu?

“Prije svega, drago mi je da tim koji sam predložio u Fojnici je oberučke prihvatio svoju ulogu,te im se ideja o borbi za studentski dom i promociji jedine visokoškolske ustanove u gradu na Sani svidjela. Mi smo već odradili sastanak tima i uskoro planiramo održati sastanak rukovodstva Rudarskog fakulteta. Dalji plan je da na tom sastanku dogovorimo pitanja za anketu i da napravimo spisak četvrtih razreda srednjih škola koje ćemo  anketirati. Prema dobijenim rezultatima ćemo imati širu sliku o trenutnom problemu u Prijedoru gdje ćemo tražiti sastanak sa resornim ministrom,gradonačelnikom i rektorom Univerziteta u Banjoj Luci da probaju dogovoriti uvođenje novog smjera i studentskog doma/hostela koji bi jednim dijelom zadržali mlade,dok sa druge strane bi privukli mlade iz drugih lokalnih zajednica. Prije toga ćemo na Malom trgu u gradu Prijedoru organizovati uličnu akciju gdje ćemo performansom stajanjem bez komentara i držanjem transparenata sa natpisima potreba studenata i budućih studenata jedinog fakulteta u Prijedoru. Sve ovo bi propratili medijski i preko društvenih mreža.” – Srđan Šobot.

MOSTAR

Kakvi su tvoji utisci sa treninga u Fojnici?

“Trening u Fojnici  mogu opisati samo sa pohvalama. Čitav proces  je daleko nadmašio sva moja očekivanja, pored toga što smo se mnogo zabavljali, doista smo naucili mnogo korisnih elemenata koje ćemo moći primjeniti u svojim kampanjama. Zaista nisam mogla dobiti bolje trenere, mentore, timove i kolege!” – Ema Kreso.

Šta možemo očekivati od kampanje u Mostaru? Na koji problem ste se fokusirali i kako planirate podići svijest mladih o tom problemu?

“Kampanja u Mostaru treba pokrenuti zajedništvo mladih koje je sada jako slabo i gotovo da ne postoji. Možda bi neki pomislili da je naša namjera pomirenje “strana” ali to je sasvim suprotno od onoga sto želimo jer je to najnestvarniji cilj ovdje. Želimo da stvorimo pozitivno okruženje gdje će mladi shvatiti da jedni drugima nisu neprijatelji čak iako su njihovi očevi, djedovi i pradjedovi to bili. Želimo da stvorimo vezu između novih generacija na koje su predrasude familijarno prenesene, te time da okončamo stigmu između istih. Najvažnije je da želimo početi s izgradnjom ljubavi u Mostaru.”

BIJELJINA

Kakvi su tvoji utisci sa treninga u Fojnici?

“Trening u Fojnici je za mene jedno veoma lijepo iskustvo. Stekla sam dosta novih prijatelja i novih iskustava. Sa treninga sam ponijela mnogo lijepih uspomena i dosta lijepih emocija. ” – Katarina Tomanić.

Šta možemo očekivati od kampanje u Bijeljini? Na koji problem ste se fokusirali i kako planirate podići svijest mladih o tom problemu?

“U saradnji sa svojom mentoricom, sam se odlučila za kampanju vezanu za problem Eko deponije u Bijeljini. Sama kampanja će biti fokusirana na podizanje svijesti o ovom problemu, kao i na pokretanje pitanja rješenja ovog problema.  Ne bih pričala o detaljima kampanje, jer će oni svakako biti propraćeni od strane CATa.” – Katarina Tomanić.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments