30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorŠta uzrokuje paralizu sna i kako se s njom nositi?

Šta uzrokuje paralizu sna i kako se s njom nositi?

Šta je paraliza sna?

Paraliza sna je zastrašujuća i slabo shvaćena pojava. Osobe koje pate odjednom se nađu djelimično budne otvorenih očiju, ali ne mogu da se pomjere. Paraliza sna nije isto što i noćna mora – oboljeli su svjesni svog okruženja, položaja spavanja i osvjetljenja sobe, a njihov osjećaj za vrijeme nije izobličen. Takođe mogu da osjete pritisak u grudima ili čuju glasove.

Neki od vodećih uzroka paralize sna uključuju:

Brzi pokreti očiju (REM)

Brzi pokreti očiju koji se takođe nazivaju REM je kada je vaš mozak aktivan dok su vaše tijelo i mišići neaktivni i spavaju. REM je često glavni uzrok paralize sna.

Ne spavate dovoljno.

Nepravilan san se takođe smatra jednim od uzroka paralize sna. Nedovoljno spavanje može uticati na vas fizički i mentalno.

Droge

Učestala upotreba droga kao što su heroin i kokain može izazvati paralizu sna.

Spavanje na leđima

Dok spavate, položaj spavanja igra igru. Pogrešan položaj za spavanje ili spavanje na leđima može izazvati paralizu sna.

Mentalno zdravlje

Ljudi koji imaju mentalni poremećaj su primarne žrtve paralize sna.

Stres

Stres i anksioznost uzrokuju uskraćivanje sna i uzrokuju paralizu sna.

Poremećaji spavanja

Određeni poremećaji spavanja poput narkolepsije mogu izazvati paralizu sna.

Upotreba nekih ljekova

Ljekovi oštećuju san i mogu uticati na to da doživite paralizu sna.

Šta raditi kada se nalazite u takvom stanju?

Ako se probudite noću i već ste u grčevima paralize sna, evo nekoliko savjeta da to skratite:

Opustite svoje tijelo.

Nemojte se nasilno boriti protiv toga, jer to stvara paniku i povećava šanse za zastrašujuće halucinacije.
Pokušajte da polako pomjerite prste na rukama i nogama. Ovi mali pokreti će na kraju reći vašem mozgu da je vaše tijelo budno i da zaustavi atoniju.
Pokušajte da pomjerite oči treptanjem i gledanjem po sobi. Opet, cilj je uspostaviti pokrete nalik na buđenje kako biste u potpunosti probudili vaš mozak i tijelo zajedno. Pokušajte da pomjerite usne i mišiće lica.

Usredsredite se na disanje što je moguće sporije i dublje. Ako vam je disanje ograničeno, zapamtite da ste ovako dobro disali dok ste spavali satima.
Održavajte mirno i pozitivno mentalno stanje. Fokusirajte se na opuštajuće misli. Zamislite plažu na suncu, milion milja daleko od tame vaše spavaće sobe. U mislima otpjevajte veselu pjesmu.

Držite se ovih strategija tokom trajanja paralize sna. Ponekad ćete primjetiti da se gubi za nekoliko sekundi. Drugi put se može činiti da vas nadvlada – ali ostanite jaki i fokusirajte se na te male pokrete jer vi sve kontrolišete.

Maja Zorić, psiholog i psihoterapeut

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments