Naslovnica Novosti RS-BIH Šta je to “blok tarifa”?

Šta je to “blok tarifa”?

Biće promjena na računima za struju poslije Nove godine, uveliko se vijeća šta i kako. Regulatorna komisija za energetiku Srpske je u procesu razmatranja, cilj je stvoriti mogućnost da se u slučaju potrebe mogu primjeniti različite cijene energije. Ovih dana svi pominju takozvanu „blok tarifu“ . Evo šta to znači.

“Svi kupci bi za potrošnju električne energije do 500 kilovat časova imali identičnu cijenu, dodatno ono što se troši preko 500 bi se naplaćivalo po nekoj drugoj cijeni a preko 1500 bi se primijenio taj treći cijenovnii opseg. Trenutno akti su u fazi razmatranja, javne rasprave su zakazane za petak 18.novembar”, kaže Aleksandar Jegdić, sekretar Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Regulator kaže da se drži slova zakona, obećava da će zaštiti krajnje kupce i uvjerava da domaćinstva neće  osjetiti velika poskupljenja. Pet mjeseci je kod Regulatora zahtjev distribudtivnih preduzeća za povećanje mrežarine a ovih dana se očekuje da stigne i zahtjev za poskupljenje električne energije od proizvodnih preduzeća iz sistema ERSa. Iz ovog preduzeća kažu da se „blok tarife“ još odavno primjenjuju u zemljama okruženja. Luka Petrović poručuje da će sve promjene biti prihvatljive građanima.

“Mi ćemo pokušati da ne pravimo udar na građane Republike Srpske i ja vjerujem da promjene koje će se desiti neće osjetiti 70% građana u Srpskoj. Te promjene koje će se desiti kako smo predložili mogu da se dese kod četvrtine domaćinstava i brojila”, kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Građani svjesni da je u ovoj priči štednja najvažnija. Svi se nadaju da brojke na računima nakon Nove godine neće biti velike.

Šta kažu oni?

– Moram da štedim, jer ako sam do sada davao 70 što da dajem 90 ili 120. Moram 60 platiti.

– Ne možeš se odreći osnovnih uređaja da ne rade, ko se grije da štedi na struju, može da štedi malo ali ne može totalno.

– Od zime očekujem da neće biti teška i da neću mnogo trošiti struje. Struja je i onako skopa, a kažu da imaju struje da bi izvozili struju, viška struje.

Potrošili su se viškovi, čulo se ovih dana iz Elektroprivrede. Razlozi su loša hidrologija i česti ispadi TE Ugljevik. Zato čelnici kažu da je ovo jedna od najtežih energetskih godina.

ATV BL

Exit mobile version