22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiSjednica Organizacionog odbora Bogojavljenske litije i plivanja za časni krst

Sjednica Organizacionog odbora Bogojavljenske litije i plivanja za časni krst

U Prijedoru je danas održana sjednica Organizacionog odbora 9. Bogojavljenskih svečanosti – litije i plivanja za časni krst.

Pronamjesnik Dragan Hrvaćanin je obraćajući se novinarima izjavio da je ovo tradicionalna manifestacija povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

„Kao što je uobičajeno, 19. januara nakon svete liturgije koja je u 9 časova biće ogranizovana bogojavljenska litija od 11 časova koja prolazi kroz grad i dolazi na rijeku Sanu gdje će biti organizovano plivanje za časni krst. I ove godine smo se pripremili kao što i dolikuje sa učesnicima litije, sa određenim brojem plivača koji se još uvijek prijavljuju“, rekao je Hrvaćanin.

On je dodao da će sutra, 18. januara na večernjem bogosluženju u 17 časova biće potpisivanje plivača.

„Pozivamo sve ljude dobre volje, sve vjernike da dođu i da osim liturgije uzmu učešće u bogojavljenskoj litiji za koju očekujemo da će biti veća i posjećenija u odnosu na prethodne godine“, rekao je Hrvaćanin.

On je dodao da se prate vremenske prilike te da će litije sigurno biti, a da će se plivanje organizovati ako to bude moguće i da se neće dozvoliti da budu ugroženi životi plivača.

Član Organizacionog odbora bogojavljenske litije Igor Suvajac istakao je da je do sada prijavljeno oko 40 plivača i da su prijave u toku te da se očekuje učešće oko 50 plivača.

„Najviše nas je do sada plivalo 67 i mi kao da krijemo tu informaciju, a uvijek nas je najviše u Republici Srpskoj“, rekao je Suvajac i pozvao plivače da se prijave za učešće u ovom događaju.

Današnjoj sjednici Organizacionog odbora prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor te predstavnici svih subjekata koji učestvuju u organizaciji bogojavljenskih svečanosti.

Izvor: PrijedorGrad.org

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments