30. Septembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiŠest savjeta kako da se izborite sa sparnim danom

Šest savjeta kako da se izborite sa sparnim danom

Tokom sparnih dana trebalo bi pažljivo birati hranu i prostor u kojem se boravi. Donosimo vam šest savjeta kako da se izborite sa sparnim danom.

Klima uređaji i odvlaživači vazduha

Iako temperatura možda nije iznad 30 stepeni, kada je visoka vlažnost vazduha mnogo više se znojimo. Zato uključivanje klima uređaja može pomoći da se vazduh isuši. Na tržištu mogu da se kupe i ovlaživači vazduha. Najprijatnije je boraviti u prostoriji u kojoj je vlažnost vazduha između 30 i 50 procenata – prečistači vazduha, ovlaživači i odvlaživači često očitavaju kakvo je stanje u vašem domu.

Neka se vazduh kreće

Ako ne biste da uključujete klima uređaj, omogućite strujanje vazduha: uključite ventilator, napravite promaju. Kretanje vazduha učiniće da se osjećate znatno prijatnije. Ako kuvate, obavezno uključite aspirator, kako bi para što brže napustila vaš dom.

Nemojte sušiti veš u stanu

Ako je već visoka vlažnost vazduha, nemojte i vi da joj doprinosite – sušite veš na terasi ili napolju na štriku. Skuplja varijanta je da uključite mašinu za sušenje veša.

Tuširajte se hladnijom vodom

Ako ne želite od svog stana da napravite parno kupatilo, u ovakvim danima tuširajte se hladnijom vodom, ili barem skratite vrijeme tuširanja. Ako se ogledalo zamaglilo, svakako ste pretjerali.

Iznesite biljke iz stana

Iako su prelijepe i čiste nam vazduh, kada je sparno ne želimo da imamo mnogo biljaka u sobi, one dodatno doprinose vlažnosti. Iznesite ih ispred stana, ili ih prenesite u prostoriju u kojoj je najveći protok vazduha.

Pijte vodu, jedite salate

Da biste nadoknadili tečnost koju gubite znojenjem, pijte više vode nego inače, a ako ste u mogućnosti popijte i neki od sportskih napitaka sa elektrolitima. Na taj tačin nadoknadićete i minerale koje ste izgubili. Najbolje bi bilo da jedete salate, svježe voće i povrće – tako nećete dodatno zagrijati tijelo, a izbjeći ćete i stvaranje pare koja nastaje kada se kuva.

Nezavisne

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments