4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiŠeranić: Za sada nije u planu zatvaranje škola

Šeranić: Za sada nije u planu zatvaranje škola

U Republici Srpskoj u ovom trenutku neće biti zatvarane škole i ostale obrazovne ustanove, jer nisu mjesto prenosa virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i poručio da je zdravstveni sistem Srpske stabilan.

“Škola nastavljaju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju i, ako se i pojavi virus u određenoj školi preduzimaćemo mjere konkretno za tu školu, a ako se kovid 19 pojavi u više škola onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave”, rekao je Šeranić za Radio Republike Srpske.

Iako škole nisu bili mjesta prenosa virusa, kaže Šeranić, nadležne institucije prate situaciju u obrazovnim ustanovama i nema mjesta panici kada je najmlađa populacija stanovništva u pitanju.

On ukazuje da je pandemija virusa korona, možda, usporila određene projekte u zdravstvu, ali da ih nije zaustavila – od rekonstrukcije bolnice u Gradišci, izgradnje bolnice u Doboju, ali i nastavka rekonstrukcije i izgradnje modernog kliničkog centra.

“Bez obzira na sve, zdravstveni sistem u Srpskoj je stabilan. Danas u Republici Srpskoj svi imaju zdravstveno osiguranje. Pružiće vam se zdravstvena zaštita. Opremili smo zdravstveni sistem i spremni smo za pandemiju. Do nas je samo da budemo solidarniji i da pomognemo jedni drugima”, naglasio je Šeranić.

Kada je riječ o novim mjerama Republičkog kriznog štaba, Šeranić je rekao da one nisu donesene kako bi se nekome naštetilo, već da bi se sačuvalo zdravlje pojedinca, a samim tim i cijelog društva.

“Procijenili smo da ciljano reagujemo na ono što nam se dešava i što prenosi virus. To su upravo okupljanja na svadbama, rođendanima i različite vrsta proslava. Vrijeme nije za to. Vrijeme je da se okupimo u krugu porodice i da čuvamo sebe i svoje najbliži”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je ključno da škole i poslovni subjekti nisu bili mjesto prenosa virusa.

Šeranić istakao je i značaj dvodnevnog sastanka epidemiologa koji se održava u Tesliću, a koji je organizovan zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, naglasivši da su dosadašnja iskustva i domaćih, ali i svjetskih stručnjaka koji učestvuju, ključna kako bi se posljedice kovida 19 svele na minimum.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments