20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorSaopštenje za javnost gradonačelnika Prijedora

Saopštenje za javnost gradonačelnika Prijedora

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najoštrije je osudio rušenje spomen-ploče na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora Ciglana i istakao da je poražavajuće da nekome smeta ili da neko iz čiste obijesti ruši spomenike koji treba da podsjećaju na stradanje nevinih žrtava.
“Poražavajuće je da nekome smeta ili da neko iz čiste obijesti ruši spomenike koji treba da nas podsjećaju na stradanje nevinih žrtava, u ovom slučaju riječ je o logoru koji je formiran nakon neprijateljske ofanzive na Kozari u ljeto 1942. godine”, ističe se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Prijedora

Javor naglašava da sama pomisao da je neko oskrnavio mjesto gdje su nevinim ljudima svakodnevnica bili glad, neimaština i smrt, gdje se uvijek čuo dječiji plač, dovodi do toga da čovjeka obuzme velika tuga koja sa sobom nosi pitanje, šta je bio motiv ovog vandalskog čina.

U saopštenju se podsjeća da je kroz nekadašnji ustaški logor Ciglana prošlo oko 14.500 ljudi, uglavnom staraca, žena i djeca, dok su muškarci odmah sa kapije odvajani i odvođeni put Jasenovca i drugih stratišta odakle se nikada nisu vratili.

On je pozvao pripadnike Policijske uprave Prijedor da počinioce ovog nedjela što prije privedu pred lice pravde.

“Nama ostaje da vjerujemo da su ovo samo pojedinačni slučajevi i da će u nama uvijek biti poštovanja i vječnog sjećanja na naše pretke i slavnu istoriju legendarne Kozare”, navodi se u saopštenju gradonačelnika Prijedora.

Rušenje spomen-ploče na mjestu nekadašpnjeg ustaškog logora osudili su danas i članovi Gradske organizacije SUBNOR-a Prijedor.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments