20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiRestriktivnije mjere u sredinama sa većim skokom broja zaraženih

Restriktivnije mjere u sredinama sa većim skokom broja zaraženih

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj veoma nepovoljna, zbog čega će u lokalnim zajednicama u kojima je došlo do skoka značajnog broja zaraženih virusom korona biti uvedene restriktivnije mjere.

Zeljković je poručio da je prevashodni razlog povećanja broja pozitivnih na virus korona neodgovornost pojedinaca.

– Nažalost, preventivne mjere se krše i dalje bez obzira na naša upozorenja i apele. Pojedinci se okupljaju mimo svih propisa i preporuka, zbog čega se virurs brzo širi među populacijom – rekao je Zeljković za današnji “Euro-Blic”.

On je upozorio da je crveni alarm u Srpskoj definitivno upaljen, samo se postavlja pitanje kako će se reagovati.

Prema njegovim riječima, najviše zaraženih bilježi Banjaluka te lokalne zajednice u njenoj blizini Gradiška i Laktaši, Kotor Varoš i Čelinac, kao i Zvornik i Bijeljina.

Zeljković je napomenuo da su najveći rizik skupovi privatnog tipa, odnosno okupljanja ljudi na privatnim posjedima, bez nošenja maske i preporučene fizičke distance, te naglasio da će u nerednom periodu Komunalna policija rigorozno kontrlisati ovakve događaje.

Zeljković kaže i da svaki skup, bilo da ga organizuje politički subjekat ili osoba, može da bude mjesto širenja zaraze, ako se krše preventivne mjere.

– Svjesni smo frustracije građana. Prvi smo mi frustrirani kada vidimo takvu situaciju. Međutim, postoje kontrolni organi koji su dužni da to provjeravaju, kontrolišu i kažnjavaju. Građani, ako primijete nešto slično, mogu da se obrate Inspektoratu Srpske ili Komunalnoj policiju u svojoj lokalnoj zajednici – rekao je on.

glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments