22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHRespiratorne infekcije se ne šale: Evo zašto u narednom periodu treba da...

Respiratorne infekcije se ne šale: Evo zašto u narednom periodu treba da budemo POSEBNO OPREZNI

U Srpskoj je u proteklih par sedmica u porastu broj oboljelih od svih respiratornih infekcija, koje imaju veće vrijednosti u odnosu na ranije sezone.

To je razlog sve punijih ambulanti u domovima zdravlja, dok je sve više pacijenata i u bolničkim čekaonicama, te hospitalizovanih.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u prvoj sedmici ove godine domovi zdravlja u RS prijavili su 3.637 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripu (ILI) registrovano 1.950. U bolnicama je prijavljen 41 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

– Što se tiče gripe, trenutna epidemiološka situacija pokazuje oscilirajući trend u obolijevanju sa postepenim porastom u protekle dvije nedjelje kod sve tri grupe infekcija. Utvrđena je cirkulacija virusa gripe (H1 i H3) kao i RSV virusa – kaže za Srpskainfo načelnica Službe za epidemiologiju Nina Rodić Vukmir.

Dodaje da je za period koji je pred nama, kada se više boravi u zatvorenom prostoru, uobičajen porast broja oboljelih od respiratornih infekcija.

– Dosadašnji podaci ne odskaču od uobičajenih za ovo doba godine, dok smo na primjer 2019. imali prilično intenzivnu sezonu influence, koja je već u ovom periodu bila na mnogo višem nivou aktivnosti nego što je sada – ističe Rodić Vukmir.

Iz domova zdravlja potvrđuju da je početak ove godine obilježio porast broja oboljelih od svih vrsta respiratornih infekcija.

– Najveći broj pacijenata dolazi na preglede zbog izrazitog povećanja temperature, koja se kreće između 39 i 40 stepeni. Ona je praćena glavoboljom i opštim simptomima u vidu malaksalosti, opšte slabosti, bolova u mišićima i kostima. Pacijenti mogu imati i druge simptome: kašalj, stezanje u grudima, bolove u grlu i uvu – saopštili su ranije iz banjalučkog Doma zdravlja.

Od početka ove sezone, najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripi (ILI) su imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanje Bijeljina i Zvornik. Najviše SARI slučajeva prijavljeno je u bolnicama  Gradiška i Trebinje.

Kada je u pitanju starosna zastupljenost, najveći broj obolelih od ARI i ILI infekcija je u uzrasnoj grupi 5-14, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše obolelih u uzrasnoj grupi do 4 godine.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments