20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorPU Prijedor: Rasvjetljenost krivičnih djela 90 odsto

PU Prijedor: Rasvjetljenost krivičnih djela 90 odsto

Na području Policijskeuprave Prijedor u novembru su evidentirana 74 krivična djela, a ukupna rasvijetljenost je 90,5 odsto, a po nepoznatom počiniocu 73 odsto, izjavio je danas načelnik ove uprave Dragan Milojica.
“Nije evidentirano nijedno krivično djelo koje bi izazvalo veću pažnju javnosti ili
uznemirenost građana”, rekao je Milojica na konferenciji za novinare u Prijedoru i dodao da je stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajuće.

Od preventivnih kampanja koje su tokom novembra realizovane s ciljem očuvanja stanja bezbjednosti na području prijedorske regije, Milojica je istakao kampanju “Poštuj život, ne oružje” i podsjetio da Zakon o oružju i municiji propisuje amnestiju od krivične i prekršajne odgovornosti za građane koji dobrovoljno predaju oružje čije nabavljanje i držanje građanima nije dozvoljeno.

Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Karan ocijenio je da je stanje kriminaliteta za novembar izuzetno povoljno i da krivična djela po nepoznatom izvršiocu predstavljuju svega jednu trećinu u ukupnom broju izvršenih krivičnih dijela.

“Kada su u pitanju krvni delikti, bilježimo svega šest krivičnih dijela od čega je jedna teška i pet tjelesnih povreda. Kada su u pitanju imovinski delikti, možemo reći da nije bilo težih krivičnih djela, znači nije bilo razbojništava, razbojničkih krađa, izazivanja opšte opasnosti u smislu paljevina, eksplozivnih naprava”, naveo je Karan.

U oblasti narkotika, evidentirana su dva krivična djela i sedam prekršaja, a u oblasti privrednog kriminaliteta sedam krivičnih djela među kojima i neovlašten promet drvnih sortimenata kojima se ova uprava bavi već duže vrijeme, a gdje je vrijednost nelegalnog prometa 235.000 KM.

“Procesuirali smo dva predmeta, u pitanju su radnice u kladionicama koje su vršile određene zloupotrebe u vezi sa internet klađenjem, pa su počinile štetu kladionicama, u jednom slučaju 14.000 KM i u drugom oko 22.000 KM. I imali smo jednu utaju poreza na štetu budžeta, znači u iznosu od 40.000 KM”, dodao je Karan.

Načelnik sektora policije Zoran Jež naveo je da je evidentirano 29 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 37 prekršaja, što je za šest slučajeva narušavanja manje, odnosno za deset prekršaja u odnosu na novembar 2022. godine.

“Zbog činjenja prekršaja evidentirana su 32 lica, među kojima nije bilo maloljetnika, a evidentirana su tri povratnika u činjenjeu prekršaja, što je znatno smanjenje”, dodao je Jež.

U novembru su evidentirane 63 saobraćajne nezgode, što je za 13 više u odnosu na uporedni period prošle godine, ali da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

“Ukupno smo evidentirali 1.565 prekršaja u oblasti bezbijednosti saobraćaja, što je za trećinu više sankcionisanih nego u novembru 2022. godine. Iz saobraćaja je isključeno 90 vozila, duplo više nego u novembru 2022. godine, od čega 55 vozila zbog tehničke neispravnosti. U prosjeku pet vozača dnevno bude isključeno zbog upravljanja pod uticajem alkohola”, naveo je Jež.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments