27. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiProslava Pravoslavne nove godine na otvorenom širom Srpske

Proslava Pravoslavne nove godine na otvorenom širom Srpske

Uz moleban, ali i vatromet i narodnu muziku na trgovima širom Republike Srpske, građani ali i brojni turisti večeras će dočekati Pravoslavne novu godinu.

U hramovima će u ponoć biti služen moleban kojim se crkva moli za blagoslov u nastupajućoj godini. Biće organizovani i vatrometi i posluženje za vjernike i sve ljude dobre volje.

Direktor Turističke organizacije RS Miodrag Lončarević kazao je da će i Nova godina po julijanskom kalendaru biti dočekana u prazničnom ambijentu jer se Srpska u više navrata pokazala kao pravi domaćin.

– Organizovan je doček u više lokalnih zajednica. U Banjaluci će nastupiti jedna on najpoznatijih pjevačica etno muzike Bilja Krstić i njen sastav “Bistrik”, kao i mlada etno pjevačica iz Crne Gore Branka Zečević – rekao je Lončarević za “Glas”.

Program u najvećem gradu Srpske počinje u 21 čas kod Hrama Hrista Spasitelja.

– Ovaj kulturno-umjetnički događaj poklon je grada sugrađanima, ali i svim gostima koji su Banjaluku prepoznali kao mjesto gdje se održavaju dobri koncerti i programi – kazala je savjetnica banjalučkog gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac.

Svečano će biti i u Višegradu gdje će posjetioce zabavljati Marija Šerifović, a taj koncert poklon je Olimpijskog centra “Jahorina”.

Koncert u Andrićgradu počeće u 20 časova nastupom “OK benda”, nakon kojeg će nastupiti Šerifovićeva, koja je rekla da će večeras biti u divnom gradu i s divnim ljudima kako bi podijelila lijepu energiju i emociju.

Bijeljince i njihove goste zabavljaće “Amadeus bend”, dok će na Trgu Srbije u Istočnom Sarajevu nastupati Bane Mojićević, a u paljanskom Olimpijskom parku Boris Režak. Svečano će, između ostalog, biti i u Derventi gdje će prisutne na trgu zabavljati Peđa Medenica i kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak”, ali i u Novom Gradu, gdje nastupa Viki Miljković.

Rekord

Miodrag Lončarevičć kazao je da je za 11 mjeseci prošle godine u Srpskoj evidentirano 408.575 dolazaka turista, koji su ostvarili 970.033 noćenja, što daje prosjek od 2,4 dana dužine boravka na destinaciji.

– U decembru će biti minimalno 30.000 registrovanih noćenja, što nas dovodi do toga da će 2022. godina biti rekordna i prva milionska kada su registrovana noćenja u pitanju – rekao je Lončarević.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments