Promovisana knjiga “Glogi” Aleksandra Đuričića

Created | By: freeradio | May 11, 2021
Promovisana knjiga “Glogi” Aleksandra Đuričića

U Prijedoru je sinoć promovisana knjiga “Glogi” o glumcu Nebojši Glogovcu, čiji je autor novinar i pisac Aleksandar Đuričić.
Knjiga je objavljena u februaru uoči trogodišnjice smrti velikog glumca.

“Riječ je o biografiji, ne samo fantastičnog glumca, nego i čoveka, a to je ujedno i vrteška njegovih emocija i strasti, što od uloga filmskih, pozorišnih, televizijskih, pa do njegovih ličnih i svakojakih avantura”, izjavio je Đuričić novinarima uoči promocije.

On je dodao da se za izdavanje ove knjige opredijelio kada je shvatio da, tri godine nakon Glogovčeve smrti, treba da izađe jedna vrsta literarnog spomenika i da to ostane, ne samo za generacije glumaca i mladih kolega, već i ljudi koji su mu bili saputnici na putu koji je trajao 49 godina.

“Tu ima svega – i poezije, i strasti prema vožnji motora i jednog neponovljivog smisla za život i humor, jer je on čovek koji je spojio 20. i 21. vek u glumačkom i u nekom mangupskom smislu”, rekao je Đuričić.

On je istakao da mnogobrojni intervjui koje je Glogovac davao o vjeri, glumi, hrišćanstvu, prijateljstvu, iako su djelovali kao obični intervjui koje glumac daje jednom novinaru, iz ove perspektive imaju filozofski ton, a rečenice su tako obične, a tako značajne, uklesane kao neke poruke.

Aleksandar Đuričić je do sada objavio knjige “Posle fajronta – knjiga o Paji” /2009/, “Čuvarkuće – Udovice pisaca” /2017/, “Tajne slavnih Srba” /2019/ i “Glogi” /2021/.

Djela su mu prevođena na ruski, francuski i bugarski jezik. Dobitnik je nagrade “Dejan Medaković” za 2017. godinu.

Promociju je organizovala Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” uz podršku Gradske uprave, a povodom obilježavanja 16. maja – Dana grada Prijedora.

Srna

5 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017