30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorPromocijom knjige za djecu i humanitarnom akcijom sinoć počela “Zimoteka”

Promocijom knjige za djecu i humanitarnom akcijom sinoć počela “Zimoteka”

Knjiga za djecu “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru” autora Berislava Blagojevića promovisana je sinoć u Prijedoru, a prihod od prodaje knjiga namijenjen je za pomoć prihvatilištu za pse koje vodi prijedorsko Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine “Spas”.

Direktorica biblioteke Gordana Vila rekla je da je u pitanju prva knjiga ovog autora koja je namijenjena djeci, da je priča inspirisana stvarnim psom Gagom koji je stigao u kutiji od cipela, a poslije nekog vremena dobio i drugara, mačka Riplija, te da je uvrštena u lektiru za četvrti razred osnovne škole u Republici Srpskoj.

“Prihod od prodaje ove knjige, kao i nekih drugih knjiga, za šta su zaslužni Berislav i njegov izdavač, ide `Spasu`, a što ne prodamo večeras, poklonićemo `Spasu` da ih oni mogu nastaviti prodavati”, rekla je Vila.

Ona je pozvala sugrađane da učestvuju u prikupljanju pomoći za prihvatilište za pse, a u čitaonici su bili izloženi i prodavani proizvodi, kao i na bazaru organizovanom krajem prošle sedmice u prijedorskom šetalištu, poput dukseva, čaša, flaša za vodu, cekera, kabanica, stikera, magneta i privjesaka – sve sa logom “Spasa”.

Aktivistkinja “Spasa” Ina Ritan rekla je da je u prihvatilištu trenutno smješteno oko 500 pasa, da su im uvijek najpotrebniji hrana i uslovan smještaj – toplota i zaštita od kiše i snijega zimi, a od vrućine ljeti.

“Udomljavanja je uvijek manje nego što je potrebno. Uslovi su da pas ne bude na lancu ni u boksu, a, ako ima dvorište, da je ograđeno. Imali smo udomljavanja, mahom u BiH, nešto po Evropi, a imamo čak i jedno u Americi”, navela je ona.

Pisac Berislav Blagojević rekao je da pažljiv čitalac u knjizi nalazi brigu za okruženje, ne samo životinje nego i biljke, na vrijednost udomljavanja, na ekološku notu i na uvažavanje različitosti.

“Ono što je važno da se zna jeste da kad udomite psa nema nove verzije. Čuvate ga do kraja, a ne, kao telefon, kad izađe nova verzija, stara se baca. U vrijeme kad je gotovo sve potrošna roba, ovakvi primjeri nas uče odgovornosti prema drugim živim bićima, ali i stvarima”, dodao je Blagojević.

Pijedorska biblioteka od prošle godine je “pet frendli” tako da korisnici i u prostor biblioteke i u prostor čitaonice mogu dolaziti sa svojim ljubimcima, te su na večerašnjem događaju djeci iz više osnovnih škola najveća atrakcija bili štenci iz prihvatilišta “Spasa”.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments