20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorski vatrogasci opasne akcije dijele na društvenim mrežama

Prijedorski vatrogasci opasne akcije dijele na društvenim mrežama

Spasavanje ljudi i imovine u opasnim situacijama pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice iz Prijedora dokumentuju objavom fotografija i video-zapisa na popularnim društvenim mrežama. Dok ostali spavaju oni gase požare. Nakon saobraćajnih nezgoda izvlače povrijeđene i poginule iz vozila, kao i tijela utopljenika iz rijeka. Prvi su u liniji odbrane tokom poplava. Odgovore i na svaki poziv građana da uklone zmiju koja se našla na putu, ali i spasu životinje iz slučajnih zamki.

To je dio onoga što se može vidjeti na Fejsbuk stranici, Instagram nalogu i Jutjub kanalu „Vatrogasci Prijedor“.

Pokretač objava na internetu je Mario Radinović koji je vatrogasac 24 godine. Radinović za Srpskainfo priča da je sve počelo iz hobija prije desetak godina.

– Kako su napredovali mobilni telefoni mi smo svi nešto slikali na intervencijama, objedinili smo to i objavili na Fejsbuku. Cilj je da približimo svoj posao ljudima, jer mnogi ne znaju broj na koji mogu pozvati vatrogasce. Većina smatra da mi ne radimo ništa, jer nas povremeno vide, pa kada čuju da imamo između 300 do 450 intervencija godišnje iznenade se, čak ni prijatelji i rodbina ne shvataju šta radimo dok to ne vide – ističe Radinović.

Prije šest godina nabavio je malu kameru koju je montirao na šljem. Snimljene akcije objavljuje na Jutjub kanalu.

– Dogurali smo do 10.000 pratilaca na Jutjubu. Prije par dana obavješten sam da imamo preko tri miliona pregleda. Ima oko 100 snimljenih raznih intervencija. Prvo smo snimali plivanje za krst časni jer tada kao podrška budemo u čamcima na Sani. Najgledaniji nam je video gašenje zapaljenog autobusa koji ima oko 600.000 pregleda. Inače, gledanije su intervencije iz teških saobraćajnih nesreće koje imaju preko 50.000 pregleda – kaže on.

Radinović dodaje da sada tri vatrogasca imaju kamere na šljemovima, te da i ostali aktivno kreiraju Fejsbuk stranicu. Mlađim kolegama prepustio je da vode Instragram nalog vatrogasciprijedor123.

Radinović ističe da ima punu podršku nadređenih i da se starješina nikada nije miješao u ono šta će objaviti na društvenim mrežama.

– Trudim se da ne objavim sve, jer neke stvari nisu za objavljivanje, pa zamaglim lica, uglavnom blokiram zvuk ako ima jauka, vriskova ili psovki – kaže on.

Radinović smatra da posao vatrogasaca nije dovoljno cijenjen.

– Jedan vatrogasac je rekao da smo kao rezervni točak, svima smetaš dok ne zatrebaš. Kada bude teška katastrofa nas se sjete na par dana. Tokom poplava 2014. išli smo svuda, bili i u Doboju, i Prijedor je poplavljen pa smo preko noći vraćeni iz Doboja i nastavili ovdje rad pet dana, ali nikada nas niko nije ni spomenuo – tvrdi on.

Radinović podsjeća da vatrogasci istim ritmom rade i tokom epidemije virusa korona.

– Radili smo stalno, nismo ni posebno opremljeni za takve situacije, već su samo pojačane mjere dezinfekcije. Naš posao je takav da nas uvijek sedam, osam zajedno izlazi na intervencije i ulazi ljudima u kuće – ističe on.

Komandir TVJ Prijedor, Nebojša Miljuš kaže da je ponosan na svoj kolektiv. Budući da je sezona grijanja apeluje na građane da vode račuan o dimnjacima.

– Godišnje gasimo oko 50  požara dimnjaka. Njih je potrebno očistiti početkom sezone, ali i u januaru, februaru jer se nakupe čestiče čađi koje uzrokuju požar dimnjaka. Stvaraju se iskre i desi se da se požar proširi na letve, grede i građevinski objekat – upozorio je Miljuš.

Godišnje gase i oko 50 požara kontejnera koje zapali žar iz luga. Pošto se kontejneri unište upozorava građane da pepeo iz peći ne bacaju u kontajnere.

SAMOZAPALJENJE VOZILA

Prijedorski vatrogasci često gase i požare vozila. Komandir TVJ Prijedor Nebojša Miljuš kaže da je ove godine bilo 15 samozapaljenja vozila. – Uzrok može biti strost vozila, nestručna intervencija tokom popravljanja elektroinstalacija na vozilu, ugradnja plina koja nije sprovedena po propisanoj proceduri-kaže on. TVJ Prijedor ima 43 radnika. U saradnji sa pripadnicima Gorske službe sapasavanja iz Banjaluke prijedorski vatrogasci pohađaju kurs spasavanja sa visina i iz dubina. Miljuš kaže da planiraju da nabave vozilo za sapasavnje sa visina, jer je njihovo staro oko 50 godina i tehnički je prevaziđeno. Ponosni su što je prošle godine rekonstrusan je i dograđen Vatrogasni dom.

Izvor: Srpskainfo

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=86467WdAZeE&list=PLaZrDpS6n4J34KrEBON6peJnHgUoduWRE”]
[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments