1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedor spreman za obilježavanje Dana sjećanja

Prijedor spreman za obilježavanje Dana sjećanja

U Prijedoru je sve spremno za večerašnje centralno obilježavanje Dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Obilježavanju dana sjećanja prisustvovaće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Osim patrijarha i zvaničnika Srpske i Srbije, obilježavanju će prisustvovati i veliki broj građana.

Obilježavanje 28 godina od ovog velikog srpskog stradanja i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida. 

Podsjećamo, predsjednici Srpske i Srbije danas su položili vijence na spomen-obilježje i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca.

RTRS

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments