4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorPrijedor dobio deveti mural

Prijedor dobio deveti mural

Grad Prijedor dobio je novi , deveti mural, a riječ je o radu “Obična vila” autorke Jane Danilović, oslikanom na zgradi bivše “Jugobanke”.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da je ovo još jedan mural koji će ukrašavati ulice grada Prijedora i činiti ga ljepšim i da je ovo priča koja traje.

“Moram posebnu zahvalnost da iskažem našim prijateljima iz Italije, jer, da nije njih, ja se bojim da ova priča sa muralima ne bi trajala. Mi smo, inače, narod koji euforično krene u bilo koje priče, a onda brzo to sve nekako splasne i završi”, rekao je Kovačević.

Zamjenik načelnika italijanske opštine Lavis Luka Paolaci rekao je da ova opština obezbjeđuje finansijska sredstva za nagradu umjetniku.

“Veoma sam zadovoljan i srećan što otvaramo i deveti mural. Naša sugrađanka Paola de Maninkor, nažalost, nije među živima, a bila bi srećna jer živi kroz ove murale”, naveo je Paolaci.

Koordinator projekta “Prijedor grad murala” Boris Eremić izjavio je da je ovogodišnji rad izabran pozivnim konkursom, za razliku od prethodnih godina kada je rad biran međunarodnim javnim konkursom.

“Shvatili smo da na taj način podižemo kvalitet samih prijedloga. U uži izbor je odabrano pet umjetnika koji imaju ozbiljne karijere i stručni žiri je odabrao mural Jane Danilović, inače djevojke koja je doktorirala zidnu umjetnost i vrlo je poznata u svijetu murala”, rekao je Eremić.

Projekat “Prijedor grad murala” od 2013. godine Udruženje likovnih umjetnika Prijedor realizuje zajedno sa Udruženjem Program Prijedor iz Trenta u Italiji i gradom Prijedorom, a u znak sjećanja na trentinsku umjetnicu koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments