PREDA – PD:Prerađivačka industrija dominira,kreativna raste

Created | By: freeradio | May 3, 2021
PREDA – PD:Prerađivačka industrija dominira,kreativna raste

Prerađivačka industrija, prvenstveno drvna i metalska, ostaje oslonac ekonomskog razvoja prijedorske regije, ali bi tješnja saradnja sa rastućom kreativnom industrijom znatno podigla efikasnost poslovanja i unaprijedila konkurentnost, ocjena je analize tradicionalnog i kreativnog sektora koju je sačinila Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.
Neophodni su poboljšanje pristupa znanjima i vještinama, razmjena informacija između potreba prerađivačkog sektora i ponude kreativnog sektora, povećanje obima saradnje, te stvaranje okruženja za uvođenje inovacija i ubrzan proces digitalizacije, čime se djelimično rješava i problem nedostatka stručne radne snage, navodi se u ovoj analizi.

Prema podacima Gradske uprave, u Prijedoru postoji 88 poslovnih subjekata koji se, prema klasifikaciji djelatnosti, mogu dovesti u vezu sa kreativnim industrijama.

Oni zapošljavaju 531 lice, a prevladavaju fotografija, arhitektura, inženjerske djelatnosti, računarstvo, programiranje i telekomunikacije, samo u prošloj godini sedam je novoregistrovanih u ovoj oblasti.

U poređenju sa prerađivačkim sektorom, kreativna industrija ima veći udio visokoobrazovanih kadrOva u ukupnom broju zaposlenih, manji broj poslovnih subjekata, manji broj zaposlenih po poslovnom subjektu i manji prihod po zaposlenom.

Prema komentarima ispitanika koji su učestvovali u ovoj analizi, uslovi za rad u kreativnoj industriji nisu stimulativni ili podrška nije adekvatno usmjerena, niska je informisanost o značaju i o mogućnostima kreativne industrije i loša povezanost s drugim tržištima.

Stoga su potrebni povezivanje i umrežavanje kroz udruženje ili klaster kreativne industrije, kreiranje lokalnih mjera i politika podrške razvoju ovog sektora, promocija njegovih kapaciteta prema javnosti i privredi i edukacija.

Tradicionalna industrija u ovom kontekstu obuhvata metalopreradu, drvopreradu,
proizvodnju hrane i pića, te proizvodnju tekstila, kože i obuće, a kreativna informacione tehnologije, programiranje, digitalni marketing, industrijski, grafički i veb dizajn, fotografiju, audio i video produkciju, prevođenje i kreativno pisanje.

Agencija “PREDA-PD”, zajedno sa Razvojnom agencijom Sisačko–moslavačke županije SIMORA iz Siska i Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid iz Podgorice, realizuje dvogodišnji projekat “Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije” vrijedan više od 595.000 evra, gdje 85 odsto sufinansira EU iz regionalnog programa prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Izvor:SRNA

7 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017