20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiKulturaPozorište "Prijedor" obilježilo 70 godina postojanja

Pozorište “Prijedor” obilježilo 70 godina postojanja

Prijedorsko Pozorište, u subotu je, prigodnom akademijom obilježilo 70 godina postojanja, a direktor Srđan Knjeginjić istakao je da je pozorište svačija porodica. Knjeginjić je u prigodnom obraćanju publici istakao da je glumački posao misionarski.

“Naša glavna misija je da budemo stepenica ka produhovljenju i shvatanju života i neumorno postavljamo mnoga pitanja, ponekad ne dajući odgovore, ali pružajući slobodu čovjeku da se razvija tražeći ih”, rekao je Knjeginjić.

Knjeginjić je istakao da glumci trebaju biti ponosni na sve što je Pozorište prošlo za ovih 70 godina, ne zaboravljajući prethodnike koji su im predali plemeniti plamenik koji nose i dan-danas.

Od ukupno 70 godina rada prijedorskog Pozorišta glumica Zlata Kogelnik je u njemu provela, kako je sama navela, pedesetak.

“Kada sam ja počinjala to su nam bila okupljališta. Tada nije bilo televizije i bila je poneka igranka, tu i tamo”, izjavila je Kogelnikova.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić istakao je da je ovo jubilej vrijedan pažnje.

“Ono na šta smo mi ponosni jeste da je naše pozorište jedno od najrespektabilnijih u Republici Srpskoj i nosilac aktivnosti kulturnog i pozorišnog života”, izjavio je novinarima Milješić.

Milješić je istakao da je prijedorsko Pozorište iznjedrilo mnogo mladih glumaca, mnogo velikih glumaca, te da su brojne nagrade koje su donijeli na ponos ovog grada.

Tokom svečane akademije evocirane su uspomene na neke od najznačajnijih izvedenih predstava, a uručene su i zahvalnice za 14 ustanova, organizacija i pojedinaca koji su obilježili ili pomogli rad ove ustanove u proteklom periodu.

Povodom 70 godina postojanja i rada štampana je “Dopuna monografije Pozorišta Prijedor od 50-70. sezone”, koja će biti promovisana 28. oktobra kao prateći program 16. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, koji će u Prijedoru biti održan od 23. do 29. oktobra.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments