Povratak arene za novi život Koloseuma

Created | By: freeradio | May 4, 2021
Povratak arene za novi život Koloseuma

Stvoren od pijeska i betona, namijenjen za spektakle, u davnim vijekovima kada su svijet i ljudi bili drugačiji, rimski amfiteatar Koloseum jedna je od najznačajnijih, ali i najposjećenijih građevina na svijetu.

Ovaj istorijski spomenik uskoro bi trebalo da dobije i novi, moderniji izgled, jer je u Italiji pokrenut projekat kojim će Koloseum dobiti novi, visokokvalitetan izgled. Naime, unutar Koloseuma planirana je izgradnja montažne bine, koja će zainteresovanim posjetiocima omogućiti da sa nekoliko bitnih tačaka vide veličanstvenost ovog istorijskog spomenika, te da dožive Koloseum s mjesta na kojem su se gladijatori borili.

– Koloseum će ponovo imati svoju arenu. Poslije mnogo godina izučavanja i planiranja, konačno imamo najbolji projekat. Biće pokretna i dozvoliće posjetiocima da obiđu i podzemlje, ali i da dožive Koloseum iz centra, kao što je bilo moguće do kraja 19. vijeka – naveo je ministar kulture Italije Dario Frančeskini.

On je dodao da je u okviru planiranja napravljen ugovor koji obuhvata rad na renoviranju i stvaranju strukture tradicionalne arene, a radovi bi trebalo da koštaju 18,5 miliona evra. Projekat bi trebalo da bude finalizovan do 2023. godine, a s obzirom na to da je montažni, moći će da mijenja strukturu, ukoliko bude potrebe za tim.

– Bina će biti pogodna za kulturne događaje. To je zaista ambiciozan projekat, koji će pomoći zaštiti i očuvanju ovog spomenika, ali i doprinijeti njegovoj višestrukoj koristi – dodaje Frančeskini.

Izgled unutrašnjosti krajem 19. vijeka promijenjen je zbog arheoloških istraživanja.

U prošlosti, Koloseum je bio poznat i pod imenom “Flavijev amfiteatar”, po dinastiji imperatora Flavija. Izgradnja je počela 72. godine nove ere, u vremenu vladavine Vespazijana, a  završena je 80. godine od strane njegovog nasljednika, sina Tita.

Koloseum je najpopularnija turistička atrakcija u Italiji, koja je, prije početka pandemije, 2019. godine privukla oko 7,6 miliona posjetilaca.

Izvor:Glassrpske

10 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017