26. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorPotvrđena optužnica za ubistvo policijskog načelnika Bašića

Potvrđena optužnica za ubistvo policijskog načelnika Bašića

Sud BiH potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ovo prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Railić Dalibor i drugi.

Dodaju da je podizanjem i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu, značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz Sky i Anom aplikacija, dobijenih od partnerskih institucija zemalja Evropske unije i svijeta.

Podsjećamo da je nedavno Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv: Dalibora Railića zvanog “Dugi”  (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Harisa Gredelja (36), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43) , Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U toj optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. To su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

“Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine”, naveli su tada iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao grupu ljudi, sa ciljem ubistva Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor, a radi spriječavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi.

“Optuženi Miljatović je 21. marta 2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Tužilaštva.

Optužene je Tužilaštvo BiH terete za više krivičnih djela: organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično djelo za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora.

Nezavisne

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments