Potrebna ažurnost prilikom zamjene ličnih dokumenata

Created | By: freeradio | May 5, 2021
Potrebna ažurnost prilikom zamjene ličnih dokumenata

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata, poput lične karte, putne isprave i vozačke dozvole, te da ih na vrijeme zamijene.
U saopštenju MUP-a se ističe da sve lokacije za izdavanje ličnih dokumenata rade nesmetano i uz poštovanje zaštitnih mjera s ciljem prevencije širenja virusa korona.

“S obzirom na to da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu”, poručili su iz MUP-a.

Zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30, lične karte 15 dana, a omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM /200 za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu/. Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

MUP je omogućio da posredstvom internet stranice – www.mup.vladars.net, android aplikacije, kao i viber čet bot aplikacije MUP-a Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih će dobiti podatke o trenutnom statusu ličnih isprava, te o registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korištenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište. Cijena usluge je 0,10 KM po poslatoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici. Građani mogu slati SMS sa ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, te ih podsjeća da im lični dokument ili registracija vozila ističu.

Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa je na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske www.mup.vladars.net.

12 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017