20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorPotpisani ugovori sa 259 novih stipendista

Potpisani ugovori sa 259 novih stipendista

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor potpisao je danas ugovore o stipendijama sa 259 studenata i srednjoškolaca, za šta je u gradskom budžetu planirano 550.000 KM, odnosno 50.000 KM više nego lani.
“Želimo da mladi vide da cijenimo njihove rezultate. Smatram da je u ovom trenutku podrška najveća do sada i da treba da je iduće godine povećavamo jer je obrazovanje ključ opstanka naroda i omladine u našem gradu”, rekao je Javor novinarima.

On je dodao da je novina ove godine to što su stipendiju mogli da dobiju i učenici prvog razreda srednje škole za deficitarna zanimanja, kao i da se kod kategorije socijalni status ocjenjivao i prosjek od 3,5 za učenike i 7,5 za studente, koji se morao ispuniti.

“Imamo manje dodijeljenih stipendija u odnosu na prošlu godinu, a više izdvojenih sredstava za ove namjene i određeni iznos sredstava koji je ostao, tako da ćemo još jednom sagledati kategoriju socijalni status i tu pokušati da povećamo listu i uvećamo broj stipendista”, rekao je Javor.

On je dodao da je stipendiranje samo jedna od mjera koju je grad Prijedor preduzeo za obrazovanje.

“Cilj nam je da stavimo akcenat na obrazovanje u našem gradu, a novina je da smo uveli besplatne udžbenike za učenike od petog do devetog razreda, za šta je grad izdvojio 610.000 KM, a tu je i grant za mlade talente kojima će grad snositi troškove odlaska na takmičenja, kao i sufinansiranje učeničke karte sa 20, 50 i 100 odsto učešća”, istakao je Javor.

Na javnom konkursu u ovoj školskoj i akademskoj godini pravo na stipendije ostvarilo je 166 učenika od ukupno prijavljenih 385, te 93 studenta od ukupno prijavljenog 221.

Iznos pojedinačnih stipendija je 100 KM za đake i 150 KM za studente i isplaćuju se 10 mjeseci.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments