20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHPoslodavci predlažu minimalac od 750 KM

Poslodavci predlažu minimalac od 750 KM

Minimalac koji su poslodavci Republike Srpske spremni da izdvoje u idućoj godini ne bi prelazio 750 konvertibilnih maraka. Jasno su svoj stav poručili na sastanku u Vladi Republike Srpske.

Za najnižu platu od 1.050 maraka ne žele da čuju, jer bi to, kako tvrde, dovelo do otpuštanja brojnih radnika, rada na crno, ali i loših međuljudskih odnosa.

„Еvo primjer da će jedna čistačica u obrazovanju imati oko 1.050 maraka, dok će nastavnik imati 1.200 maraka. Ista takva situacija je i u našim kompanijama. Mi smo uključili kroz svoje analize da jedina najniža plata koja danas može biti regularna i donesena je 750 maraka, jer to pokazuju svi ekonomski pokazatelji. Znači, najniža plata treba da bude niža za 60 odsto prosječne plate“, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Minimalnom platom  još će se baviti i u Vladi Republike Srpske. Nakon brojnih sastanaka sa sindikalcima, ali i privrednicima, pokušaće da izjednače potrebe i interese radnika s jedne i poslodavaca s druge strane i tek tada će minimalac konačno biti utvrđen. 

„Vlada Srpske ostaje privržena sistemskim mjerama koja će dovesti do daljeg ekonomskog rasta i standarda građana Srpske“, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Iznos od 1.050 maraka koji je predložila Vlada Republike Srpske viši je od onog na koji je pristala vlada drugog entiteta. Poslodavci predlažu da se, eventualno, u minimalac uvećan za oko 70 maraka  uvrste i topli obrok, prevoz, minuli rad kako bi dostigao približnu cifru koju je Vlada predložila. Sličnog stava su i u Privrednoj komori. 

„Mislim da će se naći neko kompromisno rješenje, a to rješenje ide u pravcu da se vrtimo tu negdje oko najniže plate kao što je u Srbiji, jer objektivno privreda Republike Srpske ne može iznijeti veću minimalnmu platu nego što je to u Srbiji“, smatra  Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Rerpublike Srpske. 

Poslodavci očekuju i raspravu obje vlade o najnižoj plati. Vlada Republike Srpske i do sada je izlazila poslodavcima u susret i to subvencijama za  dvije trećine od iznosa povećanja plate radnicima.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments