30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiSVIJETPorast temperatura u Evropi dva puta veći od prosjeka

Porast temperatura u Evropi dva puta veći od prosjeka

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u najnovijem izvještaju upozorila je da je porast temperatura u Evropi dva puta veći od globalnog prosjeka, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kako se trend zagrijavanja nastavlja, izuzetne vrućine, šumski požari, poplave i drugi uticaji klimatskih promjena uticat će na društvo, ekonomije i ekosisteme”, navedeno je u izvještaju koji su u srijedu zajednički objavili WMO i službe Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

U izvještaju fokus je stavljen na porast temperatura u 2021. godini, zajedno sa kopnenim i morskim toplotnim talasima, ekstremnim vremenskim prilikama i povlačenjem leda i snijega.

“Temperature u Evropi značajno su povećane tokom perioda 1991-2021, sa prosječnom stopom od oko plus 0,5 stepeni Celzijusa po deceniji”, navedeno je u izvještaju.

Podsjetili su, da su kao rezultat porasta temperature, alpski glečeri izgubili 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021. godine, dok se ledeni pokrivač Grenlanda topi i doprinosi ubrzanju podizanja nivoa mora.

“Evropa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od uticaja ekstremnih vremenskih promjena”, rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Naveo je da su ove godine, kao i 2021, veliki dijelovi Evrope pogođeni velikim toplotnim talasima i sušom, što je izazvalo požare.

6yka.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments