Politički subjekti potpisali izborni etički kodeks

Created | By: freeradio | October 15, 2020
Politički subjekti potpisali izborni etički kodeks

Predstavnici političkih stranaka i koalicija i nezavisni kandidati potpisali su u Prijedoru Izborni etički kodeks po kojem su prihvatili da će se tokom izborne kampanje rukovoditi principima pravednosti, zakonitosti i transparentnosti, kao i da će se uzdržavati od govora mržnje.
Zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Dmitrij Jordanidi izjavio je da su ujedinjenost i saradnja od ključne važnosti za obezbjeđenje uspjeha ovogodišnjih lokalnih izbora, a da bilo kakvo štetno ponašanje izaziva dalje podjele među ionako polarizovanim zajednicama i stavlja u drugi plan razgovor o važnim socijalno-ekonomskim pitanjima.

“Građani zaslužuju da izaberu svoje vođe na slobodnim i fer izborima, da donesu odluke na osnovu informacija kada daju svoj glas i da znaju da će njihov izbor kandidata imati uticaja i da neće biti zloupotrebljen ili izmanipulisan”, rekao je Jordanidi novinarima u Prijedoru.

On je naglasio da su lokalni izbori važni jer su lokalne vlasti obično te koje imaju najviše uticaja na svakodnevni život građana, te da Misija OEBS-a u BiH i dalje pruža podršku slobodnim, fer i civilizovanim izborima u BiH, u granicama svog mandata.

“Potpisnici kodeksa složili su se da će poštovati ključne demokratske principe, kao što su poštovanje legalnosti izbora, izbjegavanje vršenja političkog uticaja na birače i suzdržavanje od korištenja zapaljive retorike. Važno je poštovati data obećanja u korist prosperitetne budućnosti svih građana BiH”, dodao je Jordanidi.

Potpisivanje Izbornog etičkog kodeksa organizovali su Grad Prijedor i Misija OEBS-a u BiH. Pozivu se u Prijedoru odazvalo osam političkih partija, dvoje nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

103 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017