27. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPolaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana grada Prijedora

Polaganjem vijenaca počelo obilježavanje Dana grada Prijedora

Povodom Dana grada Prijedora, danas su položeni vijenci na spomenik partizanskim borcima poginulim prilikom oslobađanja ovog grada na današnji dan 1942. godine.
Vijence su položile i sjenima poginulih boraca poklonile se delegacije Grada Prijedora, SUBNOR-a, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, pripadnici prijedorskog garnizona Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Policijske uprave, te Kikinde, Velenja, Inđije i Kolašina.

Delegacija Grada Prijedora je povodom Dana grada vijenac položila i na spomenik “Za Krst časni” poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje Dana grada završava se večeras svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor na kojoj će predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović biti uručena Povelja počasnog građanina.

Tokom svečanosti, koja je zakazana za 17.00 časova u Pozorištu Prijedor, biće uručene gradske povelje i nagrade i drugim laureatima, te izveden prigodan program.

Dan grada se obilježava u znak sjećanja na događaje prije 79 godina kada je prvi put oslobođen Prijedor u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je ranije da su davne 1942. godine kozarski borci uz pomoć saboraca sa Grmeča i Banije donijeli slobodu gradu Prijedoru.

On je naveo da je došlo do takvog uspjeha kozarskih partizana koji je za Narodnooslobodilački pokret mnogo značio, a u tim teškim borbama poginulo je 39 partizana, boraca za slobodu ovoga grada.

“Ali, oni su likvidirali čitavu neprijateljsku posadu koja se ovdje nalazila, a to je bilo oko 1.200 domobrana i oko 200 ustaša i nešto milicije koja je služila okupatoru”, naglasio je Rodić.

On je istakao da je od tog trenutka Prijedor počeo da živi slobodno i od tada su se tu počeli stvarati novi uspjesi kozarskih partizana.

Prema njegovim riječima, ilegalni koministički pokret na čelu sa Mirom Cikotom organizovao je dolazak prvih aviona i odavde se počelo stvarati Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo, a 21. maja je u Lamovitoj formirana Prva krajiška proleterska udarna brigada.

“Slobodna teritorija je tada započinjala na Savi pa preko Prijedora i sela potkozarskih i grmečkih stizala skoro do mora i Dinarskoh planina. To neprijatelji nikako nisu mogli da prihvate kao činjenicu, a to je 1942. godina kada je čitava Evropa stenjala pod fašističkom čizmom, čime je uspjeh kozarskih i grmečkih partizana bio veoma veliki”, rekao je Rodić.

Srna

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments