9. Juna 2023.
NaslovnicaNovostiPodrška Vlade Srpske u mnogim infrastrukturnim projektima

Podrška Vlade Srpske u mnogim infrastrukturnim projektima

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je danas, nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem, da će Vlada Srpske nastaviti da podržava ovaj grad i u narednim projektima.
Pavlović je naveo da je na sastanku bilo riječi o zaštiti grada od poplava, predstojećoj rekonstrukciji Bolnice “Dr Mladen “Stojanović” , o komunalnoj infrastrukturi, Rudniku željezne rude “LJubija” i Ribnjaku “Seničani”.

On je napomenuo da je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Srpske odobreno više od 800.000 KM za završetak industrijske zone u “Celpaku”, dodajući da će ovih dana sredstva biti prebačena na Grad, koji će raspisati tender za realizaciju tog projekta.

Pavlović je rekao da su dobili podršku i za izgradnju nove industrijske zone u Novim Orlovcima kroz prenošenje vlasništva na Prijedor i pomoć u rješavanju infrastrukture.

“Danas, prije dolaska predsjednika Vlade, potpisali smo sporazum sa italijanskim preduzećem `Bosna-kar”, koje će doći u Prijedor da otvori fabriku za proizvodnju kabina za poljoprivredne mašine, u kojoj će biti zaposleno oko 150 radnika”, izjavio je Pavlović novianarima i dodao da će kod izgradnje infrastrukture imati pomoć Vlade Republike Srpske.

On kaže da je i Fudbalski klub “Rudar” Prijedor i njegov ulazak u Premijer ligu dobio podršku Vlade kod postavljanja reflektora na stadionu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Prijedoru da Vlada ima koncept kako da zaštiti rudarstvo u tom gradu.
Višković je rekao da je rudarstvo nezaobilazna tema u tom gradu, kao i problem “LJubije”, te naglasio da je plan da zajedno sa “Mitalom” oživi i “LJubija”.

“Mi želimo da rješavanjem učešća Vlade u zajedničkom preduzeću sa `Mitalom`. To pitanje riješimo i da rudarenje na području Prijedora bude znatno bolje”, izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem.

Višković je rekao i da će prijedorska bolnica uskoro biti transformisana regionalnu.

“Ona već jeste regionalna za naselja, opštine i mjesne zajednice, ne samo za Prijedor, a mi ćemo posredstvom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kroz /projekat/ energetske efikasnosti da realizujemo znatan dio građevinskih radova”, rekao je Višković i dodao da će u svim bolnicama u Republici Srpskoj biti urađena rehabilitacija u narednom periodu.

Premijer Srpske zahvalio je osoblju Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru za rad i trud u vremenu pandemije virusa korona.

“Poslije trećeg talasa, koji smo prebrodili, došli smo u poziciju da je broj oboljelih u Prijedoru jednocifren, a veliki doprinos dala je Bolnica”, istakao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske naveo je da je danas razgovarano i o pitanjima industrijskih zona na području Prijedora, te da će Vlada Srpske u svakom momentu pomoći sve što grad planira.

“Da dođe što više investitora, da bude otvoreno što više radnih mjesta, da bi građani imali što bolji život”, poručio je Višković i podsjetio da je na prošloj sjednici Vlade doznačeno 844.000 KM za završetak industrijske zone u “Celpaku”, te da su već dva investitora spremna da otvore pogone i zaposle ljude.

On je rekao da su na pomolu i rješenja problema koji su se pojavili prilikom privatizacije zemljišnih površina.

“Kada to zemljište bude u vlasništvu Republike Srpske mi ćemo donijeti odluku da ga prebacimo u vlasništvo grada Prijedora”, istakao je Višković.

On je podsjetio da ovo nije njegova prva posjeta Prijedoru, te da je dolazio 2019. godine nakon poplava.

“Tada sam došao i obišao lokalitete u gradu. Sigurno da ćemo u narednom periodu posredstvom Javne ustanove `Vode Srpske` ubrzati proceduru za raspisivanje tendera za izbor izvođača, da bi Prijedor što prije bio zaštićen od eventualnih poplava”, rekao je Višković.

Tokom boravka u Prijedoru, predsjednik Vlade Republike Srpske posjetiće i proizvodni pogon preduzeća “Gavranović” i razgovarati sa direktorom ove kompanije Perom Gavranovićem.

Riječ je o preduzeću koje se bavi proizvodnjom namještaja od 2000. godine.

Svoje proizvode “Gavranović” izvozi u NJemačku i Austriju.

Srna

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments