1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorPočelo oslikavanje novog murala

Počelo oslikavanje novog murala

U Prijedoru je danas počelo oslikavanje novog murala, desetog u projektu “Prijedor – grad murala”, a autor apstraktne kompozicije pod nazivom “Unutrašnja dinamika” je slikar iz Srbije Nikola Mihajlović Kori.
Mihajlović je istakao da će djelo biti uklopljeno u prostor, da je riječ o prilično ekspresivnoja formi, a i dinamičnoj, kako i ime govori.

“Kolorit je takav da ne odudara previše od ambijenta, ali opet posjeduje određenu snagu kojom treba da istakne energiju i dinamiku unutrašnjeg bića. Ponosan sam što sam dobio ovako dobar zid, u centru grada, pored prvog murala koji je rađen. Ja sam te prve godine konkurisao za ovaj projekat i tada sam osvojio drugo mjesto, ali poslije 10 godina eto i mene”, rekao je Mihajlović novinarima.

Koordinator projekta “Prijedor – grad murala” Boris Eremić rekao je da je 10. jubalarni mural dobio najveću površinu u odnosu na prethodnih devet i da stvaranje murala uvijek izaziva pažnju građana.

„Zbog priče o Prijedoru kao gradu slikara Udruženje likovnih umjetnika Prijedor je i pokrenulo priču o Prijedoru kao gradu murala odnosno o galeriji na otvorenom. Ovo će biti apstraktni mural”, naveo je Eremić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da Gradska uprava podržava projekat po kojem Prijedor postaje poznat i izvan granica Republike Srpske, kao što je poznat i kao grad slikara.

“Grad Prijedor ima izdvojenu stavku `Prijedor-grad murala`, a za realizaciju cijelog projekta zadužena je ekipa Udruženja Program Prijedor iz Italije, Agencija lokalne demokratije i Udruženje likovnih umjetnika. Nagrada umjetniku dolazi iz grada Lavisa iz Italije, iz grada umjetnice Paole de Maninkor”, rekao je Milješić.

Projekat “Prijedor grad murala” ULUP je pokrenuo 2013. godine u znak sjećanja na italijansku umjetnicu koja je 1998. godine zajedno sa djecom iz izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru, na fasadi Elektrotehničke škole.

U početku su radovi birani putem međunarodnog konkursa, a od prošle godine autor se bira putem poziva, a po odluci struke.

Srna

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments