22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHPo prvi put u Srpskoj: Vakcinacija protiv HPV virusa od marta

Po prvi put u Srpskoj: Vakcinacija protiv HPV virusa od marta

Polovinom idućeg mjeseca u Republici Srpskoj počeće vakcinacija protiv HPV virusa, glavnog uzročnika raka grlića materice.

Najavili su iz Instituta za javno zdravstvo RS, koji je nabavio 30.000 devetovalnentih vakcina, koje štite od devet tipova HPV virusa.

Ova aktivnost sprovodi se po prvi put u Srpskoj, a nabavljena količina vakcina namijenjena je za trogodišnji period.

Vakcine će biti besplatne za djevojčice i dječake uzrasta od 11 do 14 godina jer su istraživanja pokazala da su efekti imunizacije najbolji upravo u ranom periodu, prije seksualnih aktivnosti i kontakta sa virusom. Prema statističkim podacima, u 2021. godini u Srpskoj je bilo skoro 44.000 djece ovog uzrasta, od čega je 22.587 dječaka i 21.328 djevojčica.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu Jela Aćimović, naglasila je da će se vakcinacija u Srpskoj, sistemski raditi u 6. razredu osnovne škole.

– Roditelji će na prvom roditeljskom sastanku u školi dobiti informacije da djeca imaju pravo da se vakcinišu tokom tog razreda i da se ona tada i preporučuje- pojašnjava Aćimovićeva.

Dodala je da se vakcinacija do 15. rođendana radi u dvije doze, u nadležnom domu zdravlja.

– Prema najnovijim preporukama vakcina se može davati i do 45 godina, s tim da se za svakog pojedinca radi procjena da li je već bilo infekcija i u kojoj mjeri. Ali, bitno je naglasiti da je efikasnost vakcine ubjedljivo najveća kada se primi u mlađoj dobi, zato i jeste preporuka za davanje vakcine što ranije- istakla je ona.

Institut je danas, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS organizovao stručni sastanak kojem su prisustvovali ginekolozi, pedijatri i epidemiolozi iz zemlje i regiona, koji su prenijeli svoja iskustva u vezi sa vakcinacijom.

Ministar zdravlja Alen Šeranić naglasio je da je vakcina protiv HPV virusa potpuno bezbjedna i efikasna.

– Australija sa 2030. godinom očekuje potpuno iskorjenjivanje karcinoma grlića materice, gdje je jedan od prvih koraka bila upravo vakcinacija- podsjetio je Šeranić.

Rak grlića materice je četvri najčešći rak među ženama u svijetu, a broj novooboljelih i umrlih žena u Srpskoj je u stalnom porastu.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments