2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPlatforme zamijenile igrališta i pozornice

Platforme zamijenile igrališta i pozornice

Pandemija virusa korona preselila je školske sekcije u Republici Srpskoj na internet pa su razne platforme zamijenile i igrališta i pozornice, a osnovci teoriju sporta, glumu, te jezike i geografiju savladavaju onlajn.

Đaci su se vratili u klupe prije nešto više od mjesec dana i u nekoj novoj normalnosti savladavaju redovno gradivo. Časovi traju maksimalno pola sata u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, a nastava iz fizičkog vaspitanja i obrazovanja održava se uglavnom napolju. Nove okolnosti uticale su na organizaciju sekcija pa umjesto na školskim pozornicama i igralištima glumu i teoriju fudbala uče na onlajn platformama.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola iz Prnjavora, Srpca, Laktaša i Gradiške Radoslav Savanović ističe za “Glas Srpske” da se prema preporukama Republičkog pedagoškog zavoda sekcije uglavnom organizuju onlajn.

– Nastavnici su pripremili plan i program sekcija i ono koliko mogu izvode onlajn. Nije problem za jezičke sekcije, literarne, istorijske i geografske, ali je teško organizovati dramsku i sportsku sekciju, odnosno sve ono što podrazumijeva timski rad – rekao je Savanović, dodavši da nastavnici đacima zainteresovanim za glumu šalju onlajn tekstove koje spremaju za pozornice.

Sa druge strane, dodao je on, djeca su uskraćena za timske sportove pa na sekcijama uglavnom izučavaju teoriju sporta, a na druženje sa loptom, dodao je, još će morati da sačekaju.

– I na redovnim časovima fizičkog vaspitanja uglavnom se napolju rade individualne vježbe i atletika, a u skladu sa preporukama fiskulturnu salu ne koristimo. Djeci nedostaju kolektivni sportovi, ali zdravlje i dalje mora ostati svima na prvom mjestu – dodao je Savanović.

Lijepo vrijeme za realizaciju pojedinih sekcija nastoje da iskoriste u školama širom sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije pa sve aktivnosti koje mogu organizuju napolju ili u ljetnim učionicama.

– Bibliotečku sekciju realizujemo u ljetnoj učionici, sportske napolju koliko je moguće, a ostale sekcije, iako su planirane i programi utvrđeni, realizujemo po potrebi. S obzirom na to da ima škola u kojima ima i po šest smjena, jedina opcija je onlajn održavanje sekcija – rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola u toj regiji Danijela Mrda.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Zdravko Budimir kaže za “Glas Srpske” da iako je korona poremetila sve sfere života, ljubav đaka prema određenim predmetima nije ustuknula pred pandemijom, tako da je veliki broj učenika zainteresovan za onlajn sekcije.

– Sve sekcije, izuzev kolektivnih sportova i dramske, nastavnici uspješno realizuju sa đacima na internetu. I jedni i drugi se prilagođavaju novonastaloj situaciji i za sada to sve dobro ide – rekao je Budimir.

Takmičenja

Radoslav Savanović ističe da još nije poznato kada i kako će biti organizovana školska takmičenja u Srpskoj.

– Čekamo da Republički pedagoški zavod objavi kalendar školskih takmičenja – rekao je Savanović.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments