20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedor"Petarde nisu igračke" - Apel građanima i edukativna predavanja za osnovce

“Petarde nisu igračke” – Apel građanima i edukativna predavanja za osnovce

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor u periodu od 11.12.2023. godine do 15.01.2024. godine sprovode kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske „Petarde nisu igračke“ sa ciljem sprečavanja nezakonite prodaje pirotehničkih sredstava i sprečavanja neželjenih posljedica koje mogu nastupiti usljed nestručne upotrebe pirotehnikom.

Kako bi građani predstojeće novogodišnje i božićne praznike proslavili u bezbjednom okruženju, policijski službenici u saradnji sa inspekcijskim službama, vrše pojačane kontrole u cilju sprečavanja nezakonite prodaje pirotehnike.

Vrši se kontrola pravnih lica u pogledu poštovanja propisanih zakonskih mjera za prodaju pirotehničkih sredstava, kontrolu ispunjenosti zakonskih uslova za bezbjedno izvođenje vatrometa, kao i kontrolu mjesta na kojima se može vršiti nelegalna prodaja pirotehnike.

Kroz ostvarene kontakte sa direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola i edukativnim predavanjima za učenike preventivno se djeluje na sprečavanju upotrebe pirotehnike od strane maloljetnih lica, kako nezakonito i nestručno korištenje ne bi dovelo do neželjenih posljedica, jer pirotehnika može prouzrokovati ozbiljne tjelesne povrede.

U okviru kampanje policijski službenici su u Osnovoj školi „Dositej Obradović“ u Prijedoru održali edukativno predavanje za učenike petog razreda i objasnili šta podrazumijeva pirotehnika, na koji način i koja vrsta pirotehničkih sredstava je dozvoljena za upotrebu i koje posljedice mogu nastupiti u slučaju nestručne upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da se uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima na način koji izaziva uznemirenost građana. Apelujemo i na roditelje da savjetodavno usmjere djecu kada je u pitanju korištenje i rukovanje pirotehnikom.

PU Prijedor

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments