5. Decembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiPčele proglašene najvažnijim bićima na planeti bez kojih nema života

Pčele proglašene najvažnijim bićima na planeti bez kojih nema života

Međunarodni Earthwatch Institut je na poslednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planeti Zemlji.

Kako su istakli, 70% svjetske poljoprivrede zavisi isključivo od pčela, a polinacija, odnosno oprašivanje – možda čak i najvažnija funkcija pčela – omogućava biljkama da se razmnožavaju.

Oko 250.000 vrsta biljaka zavisi od pčela za oprašivanje. Mnoge od njih su ključne za svjetsku poljoprivredu. Pčele povećavaju prinos usjeva jabuka, borovnica i krastavaca za čak 30%, što bi moglo dovesti do nestašice i visokih cijena mnogih vrsta voća i povrća.

Osim toga, mnogi od naših lijekova, kako konvencionalnih tako i alternativnih, potiču od biljaka koje oprašuju pčele. Takođe, pamuk je važan proizvod koji pčele oprašuju, pa bismo se mogli suočiti s nedostatkom jeftinih majica i farmerki.

Međutim, pčele nisu jedine koje trpe. Moramo razmisliti i o pticama i malim sisavcima koji se hrane bobicama i semenkama koje zavise od oprašivanja pčela. Bez njih bi umirali od gladi, a isto bi se dogodilo i mesojedima koji čine prehrambeni lanac.

Nažalost, pčela na planeti ima sve manje.

Širom svijeta postoji oko 20.000 vrsta pčela. Glavni razlozi smanjenja njihovog broja su nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cvijetova i sječa šuma. Aktivisti stoga zahtjevaju zabranu pesticida, upotrebu prirodnih alternativa i pažljivo praćenje zdravlja i opstanka pčela.

Važno je napomenuti da se 70% svjetske poljoprivrede oslanja isključivo na pčele, jer im je polinacija, odnosno oprašivanje, ključna funkcija za razmnožavanje biljaka. Nestanak pčela bi doveo do postepenog izumiranja faune na planeti.

Takođe, istraživanje sprovedeno na nekoliko univerziteta otkrilo je da su pčele jedina bića koja ne prenose nikakve patogene – ni gljivice, ni viruse, ni bakterije.

Korišćenjem prirodnih kompostnih sistema moguće je obnoviti hranjive sastojke u zemlji i smanjiti gubitak zemlje usljed vjetra i erozije.

Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je izrekao Albert Ajnštajn: „Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života.“

uspesnazena.com

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments