2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPavlović optužio DNS za blokadu računa "Toplane Prijedor"

Pavlović optužio DNS za blokadu računa “Toplane Prijedor”

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je za blokadu računa “Toplane” od strane preduzeća “Niskogradnja Marjanović” odgovoran DNS, njegovi bivši direktori i preduzeća koja su navikla da prolaze na svim tenderima.
Pavlović je rekao da odgovorni za blokadu računa “Toplane” pokušavaju da onemoguće rad Gradske uprave, ali da im to neće poći za rukom.

“Sve ćemo uraditi da sva preduzeća normalno funkcionišu i u narednom peridou. Mi smo ovdje izabrani da se suprotstavimo toj udabško-tajkunskoj hobotnici i to ćemo uraditi u narednom periodu”, rekao je Pavlović na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ocijenio da je grad u ovom slučaju prevareni žirant jer je 14. aprila uplatio 625.000 KM “Toplani” kako bi se izmirila prva rata po kreditu EBRD-a za šta je Skupština grada donijela odgovarajuću odluku.

“Sredstva smo prebacili na poseban račun za koji nam je bivši direktor /`Toplane` Zoran Knežević/ rekao da ne može biti upotrijebljen u druge svrhe”, rekao je Pavlović i dodao da dan kasnije sredstva “liježu” na taj račun i povlače se na osnovu dugovanja preduzeću “Niskogradnja Marjanović”, koje je dobavljač sječke.

Pavlović navodi da “Toplana” na taj način ostaje bez sredstava koja 30. aprila mora imati na računu kako bi izmirila dio duga ka EBRD-u.

On je pojasnio da neizmirenje ove rate po kreditu kojim je finansiran prelazak centralnog grijanja sa mazuta na biomasu, znači opasnost da dva miliona evra grant sredstava koja su išla uz kredit EBRD-a postanu, takođe, kredit umjesto bespovratna, čime bi se dug “Toplane” za toliko uvećao.

“Posebni račun na kojem su sredstva blokirana nije založen, a trebalo je da bude založen u jedinstveni sistem zaloga BiH, zbog čega tražim odgovornost od bivših direktora /`Toplane`/ zašto to nije urađeno. Posebni računi se zalažu da se ne bi sredstva s njih mogla uzimati. Da je račun založen, ova srestva bi bila i dalje operativna na tom računu, bez obzira na postojeći dug”, naveo je Pavlović.

On je podsjetio da je prethodni direktor “Toplane” u obraćanju odbornicima Skupštine grada tvrdio da su sredstva na tom računu namjenska i da se ne mogu koristiti u druge svrhe, osim za isplatu kredita EBRD-a.

“Kako je moguće nakon tih navoda da gospodin povuče ta sredstva? Bivši direktor je doveo prvo mene, sve odbornike, a onda i naše građane u zabludu, govoreći neistine”, istakao je Pavlović.

On je ustvrdio da je vlast DNS-a u Prijedoru imala dogovor sa svojim dobavljačem da nema blokade računa, te da je iz tog razloga bivši direktor nagomilao dug od 1.130.000 KM, jer potpisanim ugovorom postoje zatezne kamate od 100.000 KM, koje padaju na teret “Toplane” i na budžet.

Pavlović je rekao da je tih 100.000 KM moglo ići socijalnim slučajevima, borcima i drugim bitnim stvarima, te da je već isplaćeno 37.000 KM kamate, a ostalo je još 63.000 KM obaveza “Toplane”.

On je najavio da će ove sedmice tim ljudi odlučiti na koji način će odgovoriti na ove, kako je rekao, provokacije.

“Uradićemo sve što je neophodno da takav način funkcionisanja pojedinaca u ovom gradu zaustavimo”, rekao je Pavlović i dodao da je sve ovo urađeno zato što firma “Niskogradnja Marjanović” nije prošla na tenderu za drvne sortimente i sječku “Toplani”.

Vršilac dužnosti direktora “Toplane” Duško Miletić izjavio je danas da je račun ovog preduzeća “Niskogradnja Marjanović”, kao dobavljač biomase, blokiralo 15. aprila zbog duga od 1.189.000 KM koji je nastao počev od 18. avgusta 2019. godine i zatezne kamate od 63.000 KM.

“Aktivirana je mjenica od 700.000 KM iako je sad već bivši DNS-ov direktor /Zoran Knežević/ imao dogovor sa dobavljačem da su dug isplaćuje mjesečno u iznosu od 100.000 KM. `Niskogradnja Marjanović` je dostavila /dopis 14. aprila/ da nije ispoštovana dogovorena minimalna dinamika”, rekao je Miletić i dodao da je za mjesec dana od kako je na funkciji ovoj firmi isplaćeno 180.000 KM.

On je dodao da je na tenderu za nabavku biomase prošla firma “VB Progres” Prijedor, a da “Niskogradnja Marjanović” nije dostavila potrebnu dokumentaciju.

Izvor: Srna

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments