5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedor"Pametna klupa" kod spomenika dr Mladenu Stojanoviću

“Pametna klupa” kod spomenika dr Mladenu Stojanoviću

U sklopu trogodišnjeg projekta ”LINK za suradnju/suradnju”, financiranog sredstvima Europske unije, u saradnji s 12 lokalnih samouprava s područja BiH, postavljeno je 12 pametnih klupa koje su na raspolaganju građankama i građanima u svakoj od projektom obuhvaćenih zajednica.

Pametne klupe postavljene su s ciljem formiranja jedinstvene online mreže ili digitalnog HUB-a između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

E-učestvovanje i digitalna demokratizacija omogućena je putem software-a integriranog u pametne klupe, a građankama i građanima daje mogućnost iskazivanja mišljenja o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu zajednicu. Prikupljeni podaci bit će predočeni lokalnim samoupravama u cilju konkretnih akcija participativne demokratije. Ovakav pristup znači bržu i direktniju komunikaciju građana i vlasti, kroz samo par klikova.

Pored ovog vrijednog alata komunikacije, pametne klupe sadržavaju i mogućnost besplatne wifi konekcije, mogućnost punjenja mobilnih uređaja i elektičnih romobila, kao i parking mjesta za iste električne romobile.  

Pametne klupe se mogu koristiti u sljedećim lokalnim zajednicama: Berkovići, Jablanica, Kostajnica, Maglaj, Mostar, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Ravno, Trebinje, Zavidovići i Žepče.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments