5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiKulturaOtvorena arheološka izložba o praistorijskom naselju Donja Dolina

Otvorena arheološka izložba o praistorijskom naselju Donja Dolina

Arheološka izložba “Donja Dolina, arheološka istraživanja i višedecenijski zaborav” otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru.
Autor izložbe arheolog Slavica Arsenijević, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske, izjavila je novinarima da je izložba osmišljena kao vid saradnje između dva muzeja.

“Ovo je samo mali dio tematske izložbe koja je otvorena u Banjaluci 2021. godine, kada je izloženo 1.125 predmeta i fokus je bio na arheološkim istraživanja sa ciljem da se obilježi 120 godina od prvih arheoloških iskopavanja Donje Doline”, istakla je Arsenijevićeva.

Arsenijevićeva je rekla da je ovdje izbor iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske i predstavljeno je osam godina iskopavanja od 1963. do 1981. godine, a materijal uglavnom potiče iz naselja.

“Preovlađuju keramički predmeti, prije svega, keramičke posude, male posudice i glinene igračke”, navela je Arsenijevićeva.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić rekla je da će ova arheološka izložba, kojom se najavljuje čvršća saradnja sa Muzejom Republike Srpske, biti otvorena do kraja novembra.

Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno na području Gradiške, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu, a arheološki nalazi sa lokaliteta Donja Dolina se danas čuvaju u tri muzeja – u Sarajevu u Zemaljskom muzeju BiH, u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, kao i u Zavičajnom muzeju u Gradišci. 

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments