14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiOpštine i gradovi jačaju kontrolu poštivanja propisanih mjera

Opštine i gradovi jačaju kontrolu poštivanja propisanih mjera

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske upozorilo je sve jedinice lokalne samouprave da su dužne da sprovode sve propisane mjere kako bi se stanovništvo zaštitilo od virusa korona, ali i da preduzmu sve mjere kako bi se zaštitila privreda u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

U skladu sa trenutno pogoršanom epidemiološkom situacijom, po pitanju širenja virusa korona i oboljenja uzrokovanog ovim virusom u Republici Srpskoj, jedinice lokalne samouprave dužne su da povećaju broj komunalno-inspekcijskih nadzora kako bi utvrdili da li se na terenu poštuju propisane mjere i instrukcije, a posebno u dane vikenda – navodi se u saopštenju.

Dodato je da je, tokom vršenja nadzora, nadležni inspektor ovlašćen da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrani rad ukoliko utvrdi da se u objektu u kojem obavljaju djelatnost ne sprovode zaštitne mjere koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme.

–  Zabrana se izriče prvi put na period od sedam dana, a u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana – napominju u saopštenju.

Kako se navodi, gradonačelnici/načelnici, kao komandanti lokalnih štabova za vanredne situacije, obavezni su da striktno sprovode sve mjere i instrukcije Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dužni su da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području jedinice lokalne samouprave, preduzmu i rigoroznije mjere, ali ne i blaže mjere, od onih koje su propisane i definisane zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije i instrukcijama Instituta za javno zdravstvo.

glassrpske

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments